- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rusija upozorava: Provokacije Kijeva protiv nuklearnih elektrana imaće nesagledive posledice po svet

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Kursk
Nuklearna elektrana Kursk - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2024
Pratite nas
Provokacije koje Kijev namerava da izvede u Kurskoj i Zaporoškoj nuklearnoj elektrani mogu da naprave nepopravljivu štetu nuklearnoj energetici na celoj planeti, upozorila je ruska nuklearna korporacija „Rosatom“.
Kako se navodi u saopštenju, za minula 24 časa drastično je povećan broj signala i poruka o tome da Kijev priprema provokaciju u vezi sa nuklearnim elektranama.
„Takve provokacije ne stvaraju samo direktnu pretnju tim nuklearnim elektranama, već i potkopavaju postulate Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) kada je reč o nuklearnoj bezbednosti i mogu da naprave nepopravljivu štetu imidžu nuklearnoj energetici na celoj planeti“, upozorava „Rosatom“.
Takođe se navodi i da je generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov razgovarao sa šefom IAEA Rafaelom Grosijem o problemu sa nuklearnim elektranama i pozvao ga da u skorije vreme poseti nuklearnu elektranu Kursk kako bi ocenio situaciju.
Inače, to je već drugi pute da Lihačov i Grosi razgovaraju telefonom, prošli put se to dogodilo 9. avgusta budući da Kijev neprestano granatira nuklearnu elektranu Zaporožje i područje oko nje.
Podsetimo, ruski vojni reporteri su javili da ukrajinska vojska priprema napad prljavom nuklearnom bombom, a u planu je da se napadi izvedu na mestima gde se čuva istrošeno gorivo za nuklearne elektrane.
Vojni reporter Marat Hajrulin saopštava da je sa tim ciljem u grad Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti već dopremljena bojeva glava kako bi se ta provokacija sprovela u delo.
Hajrulin je upozorio i da postoji velika šansa da se napad izvede na Kursku i na Zaporošku nuklearnu elektranu.
Kurska nuklearna elektrana u Kurčatovu - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva: U slučaju da Kijev izvede udar na Kursku nuklearku sledi žestok odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala