Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Cilj američkog pritiska na Kurtija – odlaganje otvaranja mosta i ostanak Srbije u pregovorima

© Sputnik / Teodor AnastasijevićMost na Ibru u Kosovskoj Mitrovici
Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne odustaje od otvaranja mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici jer je to deo njegovog strateškog mozaika ostvarivanja kosovske državnosti na celoj teritoriji Kosova i Metohije, kaže za Sputnjik diplomata Zoran Milivojević.
Most je jedan od simbola srpskog otpora i srpskog opstanka, ali i demarkacione linije prema severu Kosova i Metohije i pad te linije bi bio u funkciji ostvarivanja punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj teritoriji južne srpske pokrajine, dodaje Milivojević.
„I to je jedan od ciljeva u mozaiku, isto kao i ono što je vezano za dinar, imovinu, ulazak dugih cevi, policijske stanice, oduzimanje stanova itd. Dakle čitav niz mera koje su u cilju potvrde kosovske državnosti i suvereniteta na celoj teritoriji. To je smisao mosta i što se toga tiče, Kurtijev stav je potpuno jasan i on od toga ne odustaje zato što je to deo njegove političke strategije vezano i za mandat i ciljeve koje Samoopredeljenje ima. To ima i unutrašnjopolitičku funkciju pred izbore kao realizacija programa kojim je Samoopredeljenje došlo na vlast.“

Američki pritisak – odložiti otvaranje mosta

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovernijea da bi otvaranje mosta moglo ugroziti živote američkih vojnika, Milivojević kaže da su zapadne sile na Kurtijeve smicalice kao i do sada reagovale verbalno.
Ovog puta su malo podigle lestvicu, čak i više od onoga što je bilo u slučaju dinara, ali ni tada se ništa nije desilo kao što ne verujem da će se i sada nešto desiti, smatra Milivojević.
Međutim, Milivojević veruje da će ovog puta zapadne sile postići neku vrstu odlaganja otvaranja mosta, do nekog trenutka kad procene da to ne bi izazivalo rizike.
„Za njih su dve stvari ključne u proceni kako da reaguju. Prva je bezbednost, odnosno mogućnost incidenata zato što je srpsko strpljenje na ivici i pitanje je gde je ta granica, i to se sada procenjuje. Ključno je da se to ne dovede u pitanje i to im u ovom trenutku ne bi odgovaralo jer bi im pali argumenti pošto dijaloga ne bi bilo i onda se dovodi u pitanje mehanizam uticaja koji ide preko dijaloga i EU, pošto oni kontrolišu dijalog i na taj način i pritisak na Srbiju. I druga stvar je procena do koje mere i kako da reaguju da ne ugroze karakter vlasti u Prištini.“
Pošto priznaju tzv. Kosovo kao nezavisnu državu onda ne dovode u pitanje karakter vlasti sa tezom i stavom da je reč o suverenim pravima suverene države na njenoj teritoriji, ali uz poštovanje neke vrste standarda, dodaje Milivojević.

Cilj pritiska na Kurtija – zadržati Srbiju u pregovorima

Istovremeno, ističe Milivojević, zapadnim silama je važno i da se ne antagonizira Srbija, odnosno da se naša zemlja i dalje zadrži na poziciji spremnosti na razgovore i da se ne dovede u pitanje ne samo učešće u dijalogu nego i stav Srbije prema EU i Zapadu.
„To su im neki faktori koji im opredeljuju i ponašanje i postavljanje. Ovoga puta je to na neki način na probi. Sve ovo do sada je prošlo na verbalnom izjašnjavanju bez posledica i kasnije je zaživelo i ništa se nije desilo. Međutim, most je ipak jedna demarkaciona linija, jedan simbol koji onda definitivno zatvara pitanje posebnog statusa severa Kosova i Metohije. On u saobraćajnom i tehničkom smislu ne znači ništa iz prostog razloga jer ima i jedan levo i jedan desno, i prema Bošnjačkoj mahali i prema tri solitera i ta dva mosta rade bez problema. Dakle nije to u pitanju, u pitanju je ova simbolika i značaj tog mosta. I to je test od koga će zavisti ponašanje.“
Milivojević smatra da pominjanje ugroženosti američkih vojnika nema nikakve veze sa realnošću, ali to pokazuje da Amerikanci traže argumente za pritisak na Kurtija i izgovor za neku reakciju.
A reakcija bi bila takva da Kfor fizički ne napusti most i da fizički pravi smetnju i probleme i na taj način dižu argumente prema Prištini i stvaraju prostor za reakciju i pritisak da Aljbin Kurti odloži otvaranje mosta, dodaje Milivojević.

Kurti žuri jer se plaši Trampa

On napominje da bi Kurtiju odgovaralo da isposluje otvaranje mosta za vreme aktuelne američke administracije jer je za vreme demokrata postigao sve ciljeve, dok sa Trampovom administracijom ima loša iskustva.
„I ovo što mu Ričard Grenel preti, on ga je već jednom skinuo sa vlasti. Prema tome, ako pobedi Tramp, on sigurno dolazi na neku funkciju i u tom slučaju bi Kurti mogao da računa da nešto može da mu se desi. Oni imaju drugačiji pristup, imaju nekoliko ekonomskih mehanizama kojima ne dovode u pitanje osnovni stav oko Kosova kao nezavisne države, ali idu sa drugim mehanizmima. Vašington se potpuno usaglasio sa Briselom oko metodologije pristupa i došli su do nekog Ohridskog sporazuma, a kad je reč o Trampovoj administraciji, republikancima, oni idu sami. Ne priznaju EU kao partnera, koriste mehanizam dijaloga ali oni hoće to da rešavaju sami po principu kako se rešavao i Dejton, i ostali sukobi.“
I to je Kurtijev problem i tu mu „visi glava“ tako da on hoće sve da postigne za vreme Bajdenove administracije, ističe Milivojeviću.

Obrazovanje i zdravstvo – poslednja prepreka za Kurtija

A Kurtiju su uz otvaranje mosta ostale još dve stvari da zatvori a to su obrazovanje i zdravstvo čime bi Zajednicu srpskih opština obesmislio do kraja i doveo u pitanje kompletno prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji u institucionalnom smislu, dodaje Milivojević.
„Njegov cilj je da se dve stvari isposluju. Da se promeni faktičko stanje na terenu i pojačaju argumenti vezani za tzv. realnost uz pritisak na Srbiju da to prihvati. I drugo, da se obesmisle Srbi koji su tamo, odnosno da se nateraju da prihvate Kosovo kao državu, u institucionalnom smislu, u smislu vršenja vlasti i prihvatanja te vlasti. To je suština“, zaključio je Milivojević.
Uprkos protivljenju saveznika, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne odustaje od otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da u ovom trenutku postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici, koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO, uključujući i američke vojnike.
Međutim, Kurti je kasno sinoć preneo komandantu Kfora Ozkanu Ulutašu da će otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici biti „ispravno, neophodno i korisno“, upoznavši ga sa rezultatima testiranja izdržljivosti konstrukcije mosta.
Pogledajte i:
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2024
SRBIJA
Kritično do kraja avgusta: Hoće li Kfor da zaštiti Srbe ili će nastaviti da podržava Kurtija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala