Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kritično do kraja avgusta: Hoće li Kfor da zaštiti Srbe ili će nastaviti da podržava Kurtija

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2024
Pratite nas
Za sada mi se čini da Aljbin Kurti samo ispipava teren i iako tvrdi da će most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici biti otvoren, postoje naznake da bez saglasnosti Kfora on to neće uraditi, kaže Za Sputnjik profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici dr Dušan Čelić.
Čelić podseća da je inicijativa za otvaranje mosta na Ibru krenula od nelegalne i nelegitimne Skupštine u Severnoj Mitrovici koja je sastavljena samo od Albanaca. Kad je reč o mišljenju Srba o otvaranju mosta, oni su tu inicijativu odbacili prošle nedelje javnim glasanjem, aklamacijom na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, dodaje Čelić.

Kurtijeva igra – konstantni pritisak na Srbe

Otvaranje mosta trajno bi destabilizovalo Srbe u Kosovskoj Mitrovici, a sledstveno tome i dalje na čitavom severu. Zvečan je opština koja se direktno naslanja na Kosovsku Mitrovicu tako da mi se čini da Kurti ovde pokušava da igra jednu igru konstantnog pritiska na Srbe. I ta igra je kako u funkciji njegovog strateškog cilja, a to je proterivanje Srba sa severa Kosova i Metohije, tako i u funkciji njegove predizborne kampanje. Jer on nešto drugo nema ni da ponudi svom biračkom telu. Ne može da ponudi priču o boljem standardu ili ekonomskom razvoju ali im zato nudi ovu etnocentričnu priču da se on uspešno obračunava sa Srbima i 'uspešno integriše sever Kosova'“.
Jedina Kurtijeva kampanja je, kako ističe Čelić, sprovođenje represivne politike prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kritičan period do kraja avgusta

Čelić dodaje da je teško reći da li bi Kfor reagovao u slučaju da Kurti zaista pokuša da otvori most u Kosovskoj Mitrovici, ali se sada čini da signali sa Zapada, kojima inače nije verovati, kazuju da mu neće dozvoliti da otvori most.
„Ukoliko Kurti to odluči, to će najverovatnije uraditi tokom avgusta jer to je vreme odmora kad su škole i Univerzitet na odmorima i kad je manje ljudi u severnom delu grada. Tako da mi se čini da je ovaj period od narednih par nedelja do kraja avgusta – kritičan.“
Na pitanje da li je Kfor povećao snage na mostu preko Ibra zbog zaštite Srba ili kao podršku Kurtiju, Čelić odgovara da je Kfor nažalost u poslednjih nekoliko godina delovao u funkciji politike Aljbina Kurtija.

Hoće li Kfor nastaviti da podržava Kurtija

Međutim, trebalo bi znati da je s druge strane Kfor 1999. godine imao pozitivnu ulogu kad je trebalo održati stabilnost i sprečiti etničko čišćenje Srba na severu Kosova i Metohije, ističe Čelić.
„Francuski Kfor je bio taj koji je stao na most na Ibru, na severnu obalu i to je na neki način stabilizovalo Srbe, pored, razume se, samoorganizovanja Srba u to vreme. Pitanje je da li će i sada Kfor odigrati konstruktivnu ulogu ili će se, nažalost, nastaviti politika kontinuiteta u smislu realne podrške Kurtiju, jer je Kfor na severu ne da bi stabilizovao srpsku zajednicu nego da bi eventualno sprečio bilo kakvo preventivno delovanje vojno-bezbednosnih snaga Srbije na tom terenu.“
A to je pitanje upravljanja krizama Sjedinjenih Američkih Država koje imaju ključnu ulogu u Kforu, objašnjava Čelić i dodaje da bi voleo da Kfor odigra konstruktivnu ulogu, ali se boji na osnovu iskustva u poslednjih desetak godina da se Srbi ne mogu pouzdano osloniti na Kfor.
„Srbi su u nekoj vrsti kvadrature kruga. Nemaju u ovom času na koga da se oslone i prepušteni su sami sebi, osim da apeluju upravo na Kfor i preostale međunarodne misije na Kosovu i Metohiji. I da eventualno pokušaju nekom građanskom akcijom, samoorganizovanjem da ukažu na to da bi otvaranje mosta bilo pogubno za opstanak Srba i da ukoliko Kfor i međunarodna zajednica žele multietničko Kosovo onda bi morali sprečiti eventualno otvaranje i unilateralne poteze Kurtijeve vlade. A ako ne žele multietničko Kosovo onda će nastaviti politiku asistiranja Kurtiju“, zaključio je Čelić.

Kfor povećao snage na mostu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se očekuju dalje provokacije na Kosovu i Metohiji koje uključuje nasilno otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici 14. ili 15. avgusta.
Prethodno je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio da će most na Ibru, između severne i južne Kosovske Mitrovice, biti otvoren i da je to pitanje zatvoreno 2016. godine i nije stvar dijaloga.
Na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici od danas prepodne primetne su veće snage Kfora. U prethodnom periodu na mostu su se uglavnom nalazila dva vozila karabinjera, a od danas prepodne primetno je više vozila nego uobičajeno.
Pogledajte i:
Vozilo Kfora u blizini mosta na Ibru - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2024
SRBIJA
Zbog čega su pojačane patrole na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici - šta kaže Kfor?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala