- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Psi rata“ hoće da isporuče „tauruse“ Kijevu

© AP Photo / South Korea Defense Ministry via APTaurus
Taurus - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2024
Pratite nas
Ponovne inicijative o isporuci Kijevu nemačkih raketa „taurus“ s dometom od 500 kilometara, koje bi mogle da dosegnu i do Moskve, pokreću „psi rata“, koji priželjkuju eksalaciju sukoba u Ukrajini, kažu ruski eksperti, ističući da ni F-16, ni bilo koje drugo zapadno oružje neće promeniti tok ruske specijalne operacije.
Nemački kancelar Olaf Šolc već duže vreme odbija isporuke tih projektila, jer smatra da bi to dovelo do eskalacije, a možda i do direktnog uključenja Nemačke u sukob sa Rusijom, ali ne može da izbegne pritiske i rasprave na tu temu, čak ni unutar svoje vladajuće koalicije.
Poslednja koja se oglasila po ovom pitanju je Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predsednica Odbora za odbranu u Bundestagu, koja očigledno smatra da kancelar Šolc ne ide dovoljno daleko, posebno zbog njegovog odbijanja da Kijevu isporuči rakete „taurus”.
Prema njenim rečima, Nemačka i druge zemlje EU treba da pomognu Ukrajini da ojača udarnu moć već isporučenih borbenih aviona F-16, koji su nedavno isporučeni Ukrajini.
Ruski politikolog Aleksandar Asafov ocenjuje da evropski jastrebovi poput Štrak-Cimermanove tvrdoglavo i dalje ignorišu realnost.
„Postoje takvi ‘psi rata’, koje mi ponekad nazivamo ‘jastrebovi’, i to je njihov stav, oni moraju da služe imidžu ‘pobede’ koji sami pokušavaju da izgrade. Pre samo godinu dana govorili su da Rusija mora što pre da pretrpi poraz na bojnom polju, da rusku ekonomiju treba uništiti do temelja, a onda ono što je ostalo podeliti i dati Ukrajini u nekom obliku... To je deo njihovog političkog stava, ne mogu da kažu: ‘Dragi birači, mi smo bili u zabludi, sve naše akcije određuju naši sebični interesi – raspodela novca za lobiranje ove pozicije, uključujući i novac od jednog broja ukrajinskih oligarha preko posrednika...’. Oni se neće promeniti, oni će ostati na toj poziciji koliko god je to moguće“, objašnjava Asafov.
Iako Šolc gubi na popularnosti u svojoj zemlji, jedino pitanje u kome još može biti siguran u podršku većine nemačkog stanovništva jesu „taurusi“. Ranije ankete su pokazale da se čak 66 odsto Nemaca protivi isporukama tih raketa, dok tu opciju podržava 28 odsto njih.

Ako preda Kijevu „tauruse“ oslabiće odbrambene sposobnosti Nemačke

Dok su London i Pariz isporučivali slično oružje Ukrajini, Berlin je odbio da ih sledi.
Štrak-Cimerman je i ranije govorila da se nada da će kancelar preispitati svoju politiku „ako se situacija promeni” i ocenila je da je on napravio veliku grešku što nije dao zeleno svetlo pre godinu dana.
„Postoji jedan broj političkih aktera koji insistiraju na eskalaciji, na snabdevanju (Ukrajine) sa još više naoružanja radi postizanja vojnog poraza Rusije. Uzmimo i Britance koji takođe dosta investiraju u sve ovo. Dakle, postoje različite snage u različitim zemljama koje zauzimaju ove stavove i smatraju da je potrebno povećati maksimalan pritisak na Rusiju. Oni imaju svoje razloge za to. Razlozi su ekonomski, politički i drugi. I nastaviće to da rade, čak i ako izgleda apsurdno, čak i ako izgleda kao neki loš vic“, kaže Asafov.
Ukrajina je mesecima tražila lovce F-16 i rakete „taurus“, a do sada su zapadni saveznici oklevali da ih isporuče zbog straha da bi to moglo eskalirati sukobe sa Rusijom. Međutim, avioni su već stigli, a isporuka „taurusa“ je i dalje upitna. Bilo je čak i tvrdnji stručnjaka da je potreban vremenski okvir od 12 do 18 meseci da bi se „taurus“ integrisao u borbeni avion F-16 namenjen za Ukrajinu.
Krstarećim raketama „taurus“ ukrajinska vojska bi mogla da gađa ruske položaje daleko iza prve linije fronta, uključujući ciljeve na Krimu i Krimski most koji je već bio meta napada.
„Taurus“ je nemačka verzija raketa „storm šedou“ i „skalp“ koje su Velika Britanija i Francuska već poslale Kijevu, ali je većeg dometa.
Ova raketa klase vazduh-zemlja može da leti brzinom od oko 1.170 kilometara na sat i na visini od 35 metara i zato ih radar teško otkriva. Projektil je namenjen za visokoprecizne udare i uništavanje dobro zaštićenih objekata, uključujući podzemna komandna mesta i bunkere.
Zbog velikog dometa borbeni avion ne mora da uđe u zonu protivvazdušne odbrane protivnika.
Bundesver ima oko 600 raketa „taurus”, ali se pretpostavlja da je tek između 150 i 300 spremno za upotrebu. Cena jedne rakete je oko milion evra.
Takođe, nemačka stručna javnost je ranijih meseci upozoravala i da Berlinu ne odgovara ova isporuka, jer neće moći brzo da popuni sopstvene zalihe, pa će odbrambene sposobnosti te zemlje biti dovedene u pitanje.
Moskva je više puta upozoravala da će Zapad slanjem oružja Kijevu i učešćem u obuci ukrajinske vojske samo produžiti sukob, ali da to neće promeniti situaciju na bojnom polju i tok ruske specijalne operacije.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2024
RUSIJA
Kremlj poručuje Kijevu: Nemate magičnu pilulu — uništićemo sve lovce F-16 u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala