- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu obelodanio strašne gubitke ukrajinske vojske

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u zoni SVO
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2024
Pratite nas
Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Ukrajina je za nepuna dva meseca izgubila više od 115.000 vojnika, a to je moglo da se izbegne da je Kijev prihvatio predloge ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu.

„Za ova dva meseca teritorija koju kontrolišu naše snage je proširena za 420 kvadratnih kilometara. Prema podacima Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su izgubile preko 115.000 svojih vojnika. To je velika cifra – 115.000. Skoro po 60.000 za mesec. To je moglo biti zaustavljeno da su ispunjeni zahtevi koje je izložio naš predsednik. Zato je naš stav jasan – trupe idu napred“, rekao je Šojgu.

On je takođe naveo da je Ukrajina izgubila preko 3.000 jedinica oklopne tehnike i preko 3.000 vozila.
Šojgu je dodao da „Zapad, a u poslednje vreme i njegove ukrajinske sluge, pokušavaju po svaku cenu da izdejstvuju pauzu u borbenim dejstvima kako bi kijevska hunta dobila mogućnost da se pregrupiše“.
„Ne nameravamo da verujemo njihovim rečima, oslanjaćemo se samo na konkretne akcije“, istakao je sekretar Saveta bezbednosti.

Nema reakcije iz Kijeva

Šojgu je naglasio da Kijev nije reagovao na uslove za rešavanje situacije u Ukrajini koje je u junu izneo predsednik Putin.
„Od tada je prošlo skoro dva meseca – nema nikakve reakcije“, istakao je Šojgu.
On je dodao da je besmisleno govoriti o formatu kao što je Ženevska konferencija o Ukrajini, „formula Zelenskog“ i slično, jer „nisu jasni pregovori bez glavnog pregovarača“.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.
Patrik Tarner - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
U Kijev stiže specifičan natovac: Otkrivamo koji zadatak donosi
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala