- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U Kijev stiže specifičan natovac: Otkrivamo koji zadatak donosi

© AFP 2023 / KARIM JAAFARPatrik Tarner
Patrik Tarner - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Imenovanje Britanca Patrika Tarnera za višeg predstavnika NATO u Kijevu govori o tome da alijansa teži dugoročnoj strategiji za Ukrajinu koja ima za cilj dalju konfrontaciju sa Rusijom. Sprovođenje takvih planova će biti njegov glavni zadatak na novom mestu. Shodno tome, sukob će biti produžen, ocenjuju ruski eksperti.
Prema njihovim rečima, u ovom slučaju se jačaju odnosi između NATO-a i Ukrajine, kojima NATO „hrani“ Ukrajinu praznim obećanjima o prijemu u alijansu, a s druge strane je koristi za svoje ciljeve u suprotstavljanju Rusiji. Samim tim, ovaj zvaničnik NATO-a, koji je dodeljen Ukrajini, zapravo će biti „pogonski kaiš“ ovog sistema, ističu eksperti.
„NATO produžava sukob u Ukrajini. Ovo je sukob iscrpljivanja koji mora biti birokratizovan, obezbeđen finansiranjem, snabdevanjem naoružanja na duži vremenski period i koji mora biti nezavisan od promene vlasti u Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama. Odnosno, ovo je pokušaj da se stvori dugoročna igra iscrpljivanja, koja bi, sa stanovišta zapadnih analitičara, trebalo da im na kraju donese rezultate. Oni mogu to sebi da priušte, jer njihovi finansijski gubici nisu uporedivi sa fizičkim gubicima Ukrajinaca... Generalno, ovo je vrlo cinična priča, cinična igra“, kaže ruski novinar Andrej Sidorčik.
Tarner će postati glavna figura u saradnji NATO-a sa vlastima u Kijevu, koordinisaće rad alijanse u ukrajinskom pravcu i davaće NATO-u procene i preporuke u vezi sa situacijom u Ukrajini, saopštila je alijansa, dok stručnjaci objašnjavaju da se ovde radi o daljem gubitku suvereniteta Ukrajine, pošto će Tarner sada Kijevu direktno diktirati volju Zapada u vojnoj sferi, izdavaće naređenja, zahteve, određivaće pravila igre.

Ko je Patrik Tarner

Ruski eksperti napominju da Tarner skoro 40 godina radi u sferama vezanim za odbranu i bezbednost i, kako navode, iskusan je „strateški planer“. Prethodno je obavljao funkciju pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije, a radio je i kao pomoćnik generalnog sekretara za odbrambenu politiku i planiranje. Bio je i na nekoliko viših pozicija u Velikoj Britaniji.
Sidorčik dodaje da on ima iskustvo „zatvaranja projekata“, što bi trebalo da bude zabrinjavajuće za Kijev.
„Zanimljivo je da je gospodin koji je postavljen na tu funkciju veoma specifičan, jer je upravo on učestvovao u povlačenju NATO trupa iz Avganistana, 2021. godine. Dakle, možemo govoriti o tome da se on, s jedne strane, može posmatrati kao čovek koji je angažovan da oduži konflikt i obezbedi nekakve prioritete za NATO, a s druge strane možemo reći da je imenovana osoba sa iskustvom u likvidacijama, da tako kažem, tržišta na kome se sve dešava, skraćivanja sredstava i zatvaranju projekata. On može da deluje u ova dva pravca. On je veoma podoban i uspešan činovnik, ali na mestu Kijeva – bio bih veoma oprezan“, dodao je Sidorčik.
U Rusiji postoje ocene i da bi imenovanje predstavnika NATO-a u Kijevu moglo da bude loš signal za Vladimira Zelenskog, jer mu to dodatno smanjuje manevarski prostor i mogućnosti.
Drugim rečima, slanje predstavnika NATO-a u Kijev ukazuje na nedostatak nezavisnosti kijevskog režima, a istovremeno potvrđuje i to da zapadne zemlje samo koriste Ukrajinu i potpuno kontrolišu unutrašnje procese u toj zemlji.

Ukrajina je za NATO „žrtveno jagnje“

Zapravo, NATO je postavio kurs militarizacije Ukrajine, mnogo pre početka ruske specijalne vojne operacije, koja je započela februara 2022. godine, snabdevajući Kijev oružjem za borbu protiv stanovništva u Donbasu. U suštini, gurali su kijevski režim ka vojnom sukobu umesto umesto ka sprovođenju Minskih sporazuma i miru.
Na poslednjem julskom samitu NATO u Vašingtonu, prošle nedelje, alijansa je odobrila dalje mere podrške Kijevu, uključujući finansiranje od 40 milijardi evra, stvaranje nove strukture, koja će obučavati Oružane snage Ukrajine i promovisati njihov razvoj kako bi se postigla interoperabilnost sa alijansom, a odlučeno je i da se poveća prisustvo alijanse u Ukrajini, između ostalog, kroz imenovanje šefa kancelarije NATO-a u Kijevu, što je takođe novostvorena struktura.
Osim toga, zajednička deklaracija sadrži klauzulu o „budućnosti Ukrajine u NATO-u“ i najavljuje integrisaniji status ove zemlje u alijansi. Međutim, Sidorčik je uveren da će NATO lako žrtvovati Ukrajinu.

„Oni o tome govore i zvanično - Ukrajina može biti u NATO-u samo nakon pobede nad Rusijom. Ali, pošto neće biti pobede nad Rusijom, Ukrajina nikada neće biti u NATO. Ostaju samo dve opcije - ili ćete u nekom trenutku postići dogovor, ili će vam na kraju ostati golet, posle borbe do poslednjeg Ukrajinca. NATO očigledno smatra da su obe opcije moguće. Ako nema Ukrajine, neće biti problema. Prosto, nije išlo - Sjedinjene Države su mnogo puta bile u toj situaciji, a klasičan primer je Vijetnam... Vreme je prošlo, sve je zaboravljeno. Ukrajina se u tom smislu ni po čemu ne razlikuje. Ako Ukrajina treba da bude žrtvovana, biće žrtvovana... Ukrajina može da umre, a NATO umreti ne želi“, zaključio je Sidorčik.

Vest o postavljanju Tarnera na mesto šefa NATO predstavništva u Kijevu objavio je odlazeći generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, koji je rekao da će on tu ulogu preuzeti u septembru ove godine. Prema njegovim rečima, Patrik Tarner donosi godine liderstva i iskustva, ima dobru reputaciju u postizanju rezultata i siguran je će se „istaći u ovoj važnoj ulozi, dok NATO nastavlja da pojačava svoju podršku Ukrajini“.
Generalno, za sada NATO bira put eskalacije i prelazi „crvene linije“, dok Moskva nastavlja da demonstrira otvorenost za dijalog i mirovne pregovore, kako bi se izbegla dalja eskalacija i sačuvao mir u Evropi.
Lideri zemalja-članica NATO-a na samitu u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
SVET
NATO srlja u provaliju: Poslednje pripreme za direktan sukob s Rusijom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala