- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO srlja u provaliju: Poslednje pripreme za direktan sukob s Rusijom /video/

© AP Photo / Andrew Carallero-ReynoldsLideri zemalja-članica NATO-a na samitu u Vilnjusu
Lideri zemalja-članica NATO-a na samitu u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Samit NATO u Vašingtonu potvrdio je da taj savez, insistiranjem na daljoj vojnoj i finansijskoj pomoći Kijevu, želi da oduži sukob u Ukrajini i na taj način sebi da vremena da se pripremi za direktan rat s Rusijom. NATO nastavlja da srlja u provaliju konfrontacije s Rusijom.
Tako ocenjuju tok i rezultate jubilarnog 75. sastanka lidera Alijanse sagovornici Sputnjika, Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i pukovnik u penziji i komandant odbrane na Košarama Ljubinko Đurković.
Sve je počelo, podseća Obrknežev, nezadrživim širenjem NATO ka istoku, sve bliže granicama Rusije: 1999. primljene su Mađarska, Češka i Poljska, 2004. godine u najvećem talasu proširenja ušle su Bugarska, tri baltičke zemlje, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Albanija i Hrvatska priključile su se 2009, zatim Crna Gora 2017, Severna Makedonija 2020, a na kraju Finska prošle i Švedska ove godine.
Rusija je, kako kaže, neminovno morala da pokrene Specijalnu vojnu operaciju kad je na red došao i pokušaj da se Ukrajina uvuče u NATO.
Sada, međutim, opisuje situaciju Obrknežev, svedoci smo da Zapad polako gubi konce i moći, i stabilnosti u Evropi – situacija na frontu im ne ide u korist, ma koliko slali oružja, oruđa, novca.
Samit je neminovno bio posvećen daljoj pomoći Ukraijini a postavljeno je i pitanje članstva te zemlje u Alijansi, ali, prema rečima ovog eksperta, oko toga nema jedinstva među članicama – SAD i Nemačka su se tome najviše protivile.
„Ukoliko oni žele stvarno da Ukrajina uđe u NATO onda je to zaista nepovratan proces koji će se njima obiti o glavu, a pitanje šta će na kraju ostati od Ukrajine. A ako ukrajinsko rukovodstvo, kome je inače u maju istekao mandat, nastavlja da ovako srlja i pušta da ga Zapad gura u provaliju, postavlja se pitanje postoji li tamo iko ko je koliko-toliko racionalan“, primećuje Obrknežev.
On je uveren da kolektivni Zapad kao celina ne može vojno da parira Rusiji i u prilog tome navodi podatak da tamo svi zajedno godišnje proizvedu milion i 600.000 granata dok Rusija proizvede oko tri miliona.

Zašto NATO potura Ukrajinu

Đurković ukazuje da je Rusija poslednjih dvadesetak godina doživela ogroman uspon privrednog i vojno-tehničkog razvoja i faktički znatno premašila NATO:
„Rusi sada proizvode oružje četvrte generacije masovnije od NATO koji još koristi oružje treće generacije. NATO je upravo zato i napravio problem u Ukrajini da bi zaustavio privredni i vojni napredak Rusije“, smatra pukovnik.
On podseća da je još od agresije na SR Jugoslaviju Alijansa tražila način da regeneriše svoju opadajuću vojnu moć, dok sada kozmetički i propagadno žele da u svojim redovima uspostave jedinstvo koga nema.

„Činjenica je da je Rusija toliko uznapredovala da oni prave vremensku tampon zonu, odugovlače pa poturaju Ukrajinu da zadržavaju Rusiju dok se oni ne pripreme za eventualni sukob s njom. A polako pripremaju za to i svoje stanovništvo, obmanjujući ga da je Rusija „mrski agresor“. Ili služeći se, kao nekad na Markalama, istim metodama „lažne zastave“ kad krive Rusiju i Putina za pad ukrajinske PVO rakete na bolnicu u Kijevu“, obrazlaže Đurković.

U međuvremenu, dodaje on, koriste zamrznuta ruska sredstva za Ukrajinu, a sve da bi podstakli sopstvenu vojnu proizvodnju, dok Amerika istovremeno pokušava da posredno natera Evropu da ratuje protiv Rusije:
„Cilj SAD je i da se ekonomski zaustavi Evropa, a ujedno da steknu ekonomsku i vojnu nadmoć nad Rusijom.“

Put bez povratka

Komentarišući priznanje generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je ukrajinski sukob otkrio značajne propuste u borbenoj gotovosti Alijanse, Đurković kaže da su te konstatacije samo potvrda onog što je očigledno.
„Francuska tako ima u operativnoj upotrebi 300 tenkova, a treba njih 100 da pošalje u Ukrajinu. To znači da zemlja ostaje bez jezgra kopnene vojske. Oni u NATO rade vrlo lukavo, guraju Evropu i održavaju pažnju na ukrajinskom bojnom polju da bi se pripremili za veći sukob, bojeći se da će biti poraženi. Da se razumemo, nisu oni na kolenima ali nisu više ni operativno ni borbeno spremni da se suprotstave ruskoj vojsci kad bi sad došlo do direktnog sukoba. Zato se pripremaju za neko buduće vreme, recimo, 2029-2030. godinu i računaju da dotad proizvedu veću količinu naoružanja i opreme.“
Međutim, skreće pažnju pukovnik, vidi se da oni i kad obećaju isporuku određenog broja tenkova ili letelica, ne mogu da ih proizvedu, a nemaju ni živu silu – stoji da NATO ima raspoređenih 90.000 vojnika u zapadnim zemljama ali pitanje je koliko od toga je borbeno upotrebljivo i zato u mnogim evropskim zemljama razmišljaju o aktiviranju redovnog vojnog roka.
Po mišljenju Obrkneževa, NATO je krenuo „putem bez povratka“ gde će u svakom kvartalu stizati neka nova loša vest.
„Prvo su pričali da neće slati tenkove “leopard” u Ukrajinu, pa su poslali; pa hoće-neće slati avione F-16, pa ih šalju, pa da zapadne rakete ne smeju da gađaju ciljeve na teritoriji Rusije, pa i to sad može. I onda imamo izjavu da će se slati evropska vojska na šta Rusija poručuje da će tada sva vojna postrojenja iz tih zemalja biti legitimne mete. Zapad očigledno želi da sukob ide do poslednjeg Ukrajinca, a bojim se da je toliko novca uloženo da čak i da bude pata karta rezultat će biti ozbiljna oštećenost ekonomija evropskih država… Ukrajina je u takvoj poziciji da polako gubi teritorije. S druge strane, vodi se ekonomski rat: jača BRIKS, Rusija ekonomski jača, svet je već postao multipolaran“, napominje Obrknežev.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala