- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odluka Brisela da prekine dotok nafte u Mađarsku i Slovačku – kratkovida elita ubrzava raspad EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićPaljenje zastave EU
Paljenje zastave EU   - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2024
Pratite nas
Ukrajinsko obustavljanje protoka nafte iz Rusije za Mađarsku i Slovačku po nalogu Brisela pokazalo je ono što smo i do sada znali, a to je da je Evropska unija nefunkcionalna, krnja, dekadentna i u stanju je raspada, kaže za Sputnjik politikolog dr Stevan Gajić.
Elita EU predvođena Ursulom fon der Lajen koja je potpuno vezala svoju sudbinu za ishod rata u Ukrajini ne želi da odustane od ratnohuškačke politike u NATO ratu protiv Rusije kog gubi, a Mađarska ih je strašno iznervirala svojom mirovnom inicijativom, ističe Gajić.

Kratkovida elita ubrzava raspad EU

„Zbog toga su oni kratkovidi i jednostavno ubrzavaju proces raspada Evropske unije. Reč je o tome što znaju da nemaju puno vremena zato što će se politika SAD prema ovom ratu u Ukrajini najverovatnije promeniti sa dolaskom Trampa. Suština je da se ovi postupci Evropske komisije čine iz velike frustracije i nervoze zato što vreme ne radi za njih. Mađarska je pod teškim sankcijama EU iako je formalno članica te organizacije i sve to govori o stanju raspada u kom se EU nalazi.“

Amerika uništava Evropu, izvlači se iz rata u Ukrajini

Gajić se slaže da izjavom Marije Zaharove da preporuka EU Kijevu da zabrani tranzit ruske nafte odgovara interesima SAD, kojima je potrebna potpuna zavisnost Brisela od američkih energetskih resursa.
„Amerika je sve učinila da upropasti ekonomiju Evrope, da je deindustrijalizuje i poništi efekte Maršalovog plana i rekonstrukcije nastale nakon Drugog svetskog rata. Amerika će biti još surovija prema Evropi, što je najavio Grenel. On je rekao u jednom intervjuu da će Evropa brinuti o svojoj bezbednosti i da joj SAD neće više pomagati. Znači, Evropa, odnosno NATO je duboko u ratu protiv Rusije, ali će Amerikanci jednostavno pokušati da od toga operu ruke. Jednostavno će na najelegantniji mogući način sa novom administracijom prepakovanom za javnost da se izvuku iz tog sukoba.“
Amerikanci ne mogu da vode dva ili tri velika rata u isto vreme, u Ukrajini su svesni poraza a ni u Gazi i Izraelu trenutno ne stoje dobro, tako da će se fokusirati na bliskoistočni sukob, smatra Gajić.
„Jednostavno žele da se zaokruži ova priča sa Ukrajinom ali je veliko pitanje da li oni to mogu, zato što sad žele neko mirovno rešenje na štetu Rusije“, zaključio je Gajić.

Brisel prekinuo dotok nafte u Mađarsku i Slovačku

Ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je potvrđeno da je obustavljanje tranzita nafte iz Rusije u Mađarsku i Slovačku koordinisano iz Brisela.
„Događaji i moji pregovori poslednjih dana potvrdili su moj osećaj da je ovo proces koordinisan iz Brisela“, rekao je Sijarto.
Krajem jula Sijarto je izjavio da blokiranje isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nije izmišljeno u Kijevu, već u Briselu da bi se ucenjivale zemlje koje podržavaju mir.
„Prošlo je više od nedelju dana, a Evropska komisija ništa nije uradila. Postoje samo dve opcije. Evropska komisija je ili preslaba da natera državu-kandidata (Ukrajinu) da poštuje fundamentalne interese dveju zemalja-članica EU, ili cela ova stvar nije izmišljena u Kijevu, već u Briselu, i nije ukrajinska vlada, već Evropska komisija ta koja želi da uceni dve zemlje koje se zalažu za mir“, ocenio je tada mađarski šef diplomatije.
Pogledajte i:
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2024
SVET
Sijarto: Potvrđeno da je obustava isporuke nafte iz Ukrajine koordinisana iz EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala