- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nesvakidašnja priča koja je obišla svet – Emanuel igra košarku bez jedne ruke /video/

CC0 / pixabay / Koš
Koš - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2024
Pratite nas
Slušamo često priče košarkaša koji su u životu preživeli svašta da bi postali to što jesu, ali životni put Hansela Emanuela, 18-godišnjeg momka iz Dominikanske Republike je posebna. Zato što on igra košarku samo sa jednom rukom.
Dakle, stigao je do NCAA lige bez jedne ruke, što je za rubriku verovali ili ne. Svake sezone stotine mladih igrača debituje u američkoj koledž ligi, ali niko nije kao Emanuel.
Emanuel je ostao bez ruke kada je imao samo šest godina. Sve se dogodilo kada je betonski zid pao na njega dok je pokušavao da se popenje na njega, zajedno sa jednim prijateljem.
Proveo je više od dva sata ispod zida, a pritisak je uništio tetive u njegovoj ruci, pa je na kraju, nažalost, moralo da dođe do amputacije.
Do tog momenta, Emanuel je već zavoleo košarku, a strast prema ovom sportu nasledio je od oca koji je bio profesionalni igrač.
Nekoliko godina posle incidenta, košarka nije bila prisutna u njegovom životu, a ceo događaj ostavio je traumu na Emanuela.
Nisam želeo ništa da radim. Nisam mogao da zavežem pertlu, nisam mogao da popijem ni čašu vode“, prisetio se Emanuel kasnije.
Međutim, onog momenta kada je Emanuel naučio da kontroliše telo u novim uslovima, kada je našao balans, stvari su počele da se menjaju.
Provodio je sate i sate na terenu, tapkajući loptu i vežbajući jednoručni šut. Želeo je da postane profesionalni košarkaš, iako je njegov otac oklevao.
Nije želeo da igram zbog udaraca koje mogu da dobijem“, rekao je Emanuel.
Njegovi potezi i spektakularna zakucavanja počela su da se pojavljuju s vremenom u medijima u SAD-u, a Mojzes Mičel, trener Florida lajf akademije uveo ga je 2020. godine u tim.
Čak je i Kajri Irving otišao da gleda uživo Emanuelovu utakmicu, kada su se upoznali i fotografisali. Čak je i legendarni Šakil O Nil izrazio divljenje.
Voleo bih da ljudi razumeju koliko je Hansel Emanuel poseban. Nadigrava neke od najboljih igrača samo sa jednom rukom“, rekao je Šek.
Čak je Emanuel i na komercijalnom nivou napravio uspeh, pa je potpisao marketinške ugovore sa različitim kompanijama.
Emanuelova najveća želja je da dođe do NBA lige. Nemoguća misija?
I ovo dokle je sada stigao je delovalo kao nemoguća misija.
Džejms Naneli - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
SPORT
Brojke kažu – nikad niko kao Partizanov Naneli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala