- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: Blokiranje isporuka nafte nije izmislio Kijev, nego Brisel

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2024
Pratite nas
Blokiranje isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nije izmišljeno u Kijevu, već u Briselu da bi se ucenjivale zemlje koje podržavaju mir, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
„Prošlo je više od nedelju dana, a Evropska komisija ništa nije uradila. Postoje samo dve opcije. Evropska komisija je ili preslaba da natera državu-kandidata (Ukrajinu) da poštuje fundamentalne interese dveju zemalja-članica EU, ili cela ova stvar nije izmišljena u Kijevu, već u Briselu, i nije ukrajinska vlada, već Evropska komisija ta koja želi da uceni dve zemlje koje se zalažu za mir“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.
Mađarski ministar je istakao da Evropska komisija i lično Ursula fon der Lajen „moraju odmah da odgovore da li su naredili Kijevu da blokira isporuke nafte. A ako nisu, zašto onda Evropska komisija nedelju dana nije preduzela ništa“.
Sijarto je ponovio da prekid tranzita ruske nafte od strane Ukrajine podriva energetsku bezbednost dve zemlje Evropske unije i predstavlja direktno kršenje sporazuma o pridruživanju sa EU.
Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka obezbedile pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine. Ova klauzula je izazvala aktivno protivljenje Evropske komisije.
Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda „Družba“, koji prolazi preko teritorije Ukrajine.
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
RUSIJA
Neprijateljska odluka: Mađarska osudila Ukrajinu zbog ometanja isporuka ruske nafte
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala