- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Od predstojećih izbora u Venecueli zavisi sudbina sankcija

© Sputnik / Leo Alьvares / Uđi u bazu fotografijaProtesti opozicije u Venecueli
Protesti opozicije u Venecueli - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Pratite nas
Sjedinjene Države su spremne da koriguju sankcionu politiku prema Venecueli u zavisnosti od toga kakva bude situacija u zemlji u svetlu predstojećih predsedničkih izbora, rekao je visoko pozicionirani zvaničnik američke administracije.
„SAD su spremne da ublaže ili da pojačaju sankcije protiv Venecuele u zavisnosti od toka izbora“, naveo je zvaničnik.
Od toga kako se budu razvijale stvari u zemlji narednih dana umnogome će zavisiti kakve će biti posledice po tu zemlju, region Latinske Amerike i ostatak sveta, rekao je novinarima taj zvaničnik.
Prema njegovim rečima, SAD su spremne da sarađuju sa bilo kim ko pobedi na izborima ako proces bude transparentan i ako posmatrači budu uvereni u rezultate.
U slučaju pobede opozicionog kandidata aktuelni predsednik Nikolas Maduro s njim mora da razgovara o političkim garancijama za sebe.
Predsednički izbori u Venecueli održavaju se 28. jula. Krajem juna osam od 10 kandidata, među njima i Maduro, potpisalo je sporazum u kojem se odbacuje primena nasilja kao političkog instrumenta i kandidati se obavezuju da prihvate zvanične rezultate izbora.
Posle toga Maduro je izjavio da dvojica kandidata desničarske opozicije koja nisu potpisala sporazum – Edmundo Gonsales i Enrike Markes - imaju nameru da da organizuju nerede i puč posle izbora.
Učešće na izborima nije dozvoljeno predstavnici nesistemske opozicije Mariji Korini. Njeno učešće je, prema pisanju medija, tražila Amerika.
venecuelanski predsednik Nikolas Maduro - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
SVET
Maduro: Amerika razmestila tajne vojne baze blizu granice Venecuele
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala