- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Maduro: Amerika razmestila tajne vojne baze blizu granice Venecuele

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijavenecuelanski predsednik Nikolas Maduro
venecuelanski predsednik Nikolas Maduro - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Amerika je rasporedila tajne vojne baze na teritoriji Gvajana Esekibe, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro za televiziju „Venecolana de television“.

„Imamo potvrđenu informaciju da se teritoriji Gvajana Esekibe, koja se privremeno nalazi pod kontrolom Gvajane, nalaze tajne vojne baze i jedinice Južne komande (Oružanih snaga SAD) i CIA, koje pripremaju agresiju protiv stanovništva na jugu i istoku Venecuele“, rekao je Maduro tokom ceremonije usvajanja zakona o zaštiti Gvajana Esekibe, teritorije koja je, prema tom zakonu, priznata kao teritorija Venecuele.

Predsednik je dodao da Gvajanom ne upravlja njen predsednik Muhamed Irfan Ali, već Južna komanda Oružanih snaga SAD, CIA i američki naftni gigant Ekson Mobil.
„Moramo uvek da budemo spremni na zaštitu mira i teritorijalnog integriteta Venecuele“, naglasio je on.
Spor Venecuele oko teritorije Esekibo sa Velikom Britanijom i susednom Gvajanom traje još od XIX veka. Vlada Venecuele pojačala je napore da ovu teritoriju vrati u sastav zemlje nakon što su gvajanske vlasti počele da predaju naftnim kompanijama mineralima bogata područja spornih naftnih nalazišta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala