- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i ASEAN: Strateško partnerstvo jača stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaSamit Rusija-ASEAN
Samit Rusija-ASEAN - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Pratite nas
Odnosi Rusije i ASEAN (Asocijacija nacija jugoistočne Azije) su se za 30 godina pretvorili u obostrano korisno strateško partnerstvo, navodi se u zajedničkoj izjavi Moskve i ASEAN povodom 20. godišnjice pridruživanja Rusije Sporazumu o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji.
„Odnosi Rusije i ASEAN su se za poslednjih 30 godina pretvorili u uzajamno korisno strateško partnerstvo, podržano progresivnim i sveobuhvatnim dijalogom i saradnjom, a pridruživanje Rusije TAS (Sporazum o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji) ojačalo je njen doprinos svetu, stabilnost i održiv razvoj u azijsko-pacifičkom regionu“, ističe se u zajedničkoj izjavi.
Rusija i ASEAN su dogovorile sledeće:
Preduzimanje daljih zajedničkih mera za jačanje saradnje Rusije i ASEAN u svim pravcima asocijacije i izrada u tom cilju Kompleksnog plana delovanja za realizaciju strateškog partnerstva Rusija-ASEAN za 2026-2030. godinu;
Unapređivanje saradnje u okviru Ujedinjenih nacija i specijalizovanih ustanova organizacije;
Asocijacija će produbiti saradnju sa Rusijom u strukturama ove organizacije, posebno na Istočnoazijskom samitu, Regionalnom forumu ASEAN, Prošireni pomorski forum ASEAN;
Odnosi strateškog partnerstva Rusije i ASEAN doprinose jačanju mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu;
Rusija i zemlje učesnice ASEAN će povećavati saradnju u oblasti bezbednosti, uključujući sajber bezbednost;
ASEAN će uz pomoć Rusije unaprediti interakciju sa Evroazijskom ekonomskom unijom i Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), što će ojačati međuregionalnu saradnju.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je takođe kazao da je ASEAN jedan od najvažnijih elemenata pravednijeg multipolarnog svetskog poretka u nastajanju, te da je bio i ostao „jezgro“ napora u regionu koji imaju za cilj da obezbede stabilan i siguran vanblokovski razvoj Azijsko-pacifičkog regiona.
Sednica Visokog Evroazijskog ekonomskog saveta  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
RUSIJA
Lavrov: Formira se Velika Evroazija – priključuje se i arapski svet
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala