- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Formira se Velika Evroazija – priključuje se i arapski svet

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaSednica Visokog Evroazijskog ekonomskog saveta
Sednica Visokog Evroazijskog ekonomskog saveta  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
Pratite nas
Moskva namerava da uključi Savet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u proces formiranja Velikog evroazijskog partnerstva – isto kao i druge organizacije koje su uključene u život kontinenta, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Evroazija se formira kao samostalni deo multipolarnog, policentričnog sveta. Radi se u korist stvaranja Velikog evroazijskog partnerstva“, rekao je Lavrov na sastanku sa liderima ruskih nevladinih organizacija.
Kako je dodao, proces formiranja partnerstva u Evroaziji dugi niz godina karakteriše jačanje veza između ŠOS, ASEAN i Evroazijske ekonomske zajednice.
„Tu ćemo uključivati i druge strukture koje se bave materijalnim delom saradnje na tom prostoru, uključujući Savet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva. I to je Evroazija“, poručio je Lavrov.
Ideju o formiranju Velikog evroazijskog partnerstva izneo je predsednik Rusije Vladimir Putin 2017. godine. Tada je rekao da „udruživanje potencijala integracionih formata poput Evroazijske ekonomske zajednice, 'Pojas i put', ŠOS, ASEAN“ može biti osnova za formiranje tog partnerstva. Po rečima Putina, učesnici u partnerstvu mogu biti Kina, Indija, Pakistan, Iran, zemlje ZND i druge države i udruženja.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala