- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Potez bez presedana: EU šalje prvu milijardu za Ukrajinu od zamrznute ruske imovine – reagovao Kremlj

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSpomenik-skulptura znaku evra u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu
Spomenik-skulptura znaku evra u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Pratite nas
Evropska unija će danas preusmeriti u fond EK za Ukrajinu prvu tranšu vojne pomoći u visini od 1,5 milijardi evra od prihoda od zamrznute ruske imovine, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
„EU podržava Ukrajinu. Danas ćemo za odbranu i obnovu Ukrajine prebaciti 1,5 milijardi evra u vidu prihoda od zamrznute ruske imovine“, napisala je Fon der Lajen na mreži „Iks“.
Evropska komisija je objavila dokument sa pojašnjenjem te procedure, koja je bez presedana u svetskoj istoriji. Prema dokumentu, sredstva neće biti prebačena direktno Kijevu, nego u fondove Evropske komisije – uglavnom u Evropski mirovni fond, za kompenzaciju državama EU za oružje.
„Taj novac će biti preusmeren preko Evropskog mirovnog fonda i fonda za podršku Ukrajine za podršku ukrajinskih vojnih kapaciteta i obnovu zemlje“, navodi se u dokumentu. Kako je precizirano, 90 odsto sredstava će biti prebačeno Evropskom mirovnom fondu, a 10 odsto Fondu za podršku Ukrajine, koja se koriste za finansiranje vojnih potreba i potreba obnove zemlje.
Evropska komisija je takođe saopštila da se za sada vrši eksproprijacija prihoda samo od imovine blokirane na platformi „Juroklir“ u Belgiji.

Reagovao Kremlj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je odluka EU nezakonita.
„To nije razlog za brzu reakciju, to je povod za promišljene akcije kao odgovor na takve nezakonte odluke koje realizuje Evropska unija. Takve odluke Evropske komisije neće ostati bez odgovora“, poručio je Peskov.
Podsećamo, ranije je ministar inostranih poslova Češke Jan Lipavski saopštio da je Evropska unija odobrila korišćenje prihoda od ruske imovine u cilju podrške Oružanih snaga Ukrajine. Kremlj je rekao da to ne predstavlja ništa drugo do eksproprijaciju.
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Srbija nije podržala EU o dodeli prihoda od zamrznute ruske imovine Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala