- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Srbija nije podržala EU o dodeli prihoda od zamrznute ruske imovine Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Pratite nas
Samo pet od osam zemalja kandidata za članstvo u Evropsku uniju pridružilo se odluci o predaji Kijevu prihoda od zamrznute ruske imovine. Srbija, Gruzija i Moldavija nisu na tom spisku, navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.
Države-kandidati za članstvo u EU obavezne su, prema uslovima prijema u uniju, da podrže sve spoljnopolitičke odluke Brisela, iako nikako ne utiču na njihovo usvajanje.
„Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina pridružile su se odluci Saveta EU br. 2024/14701 o izdvajanju prihoda od imovine Rusije u cilju podrške Kijeva“, izjavio je Borelj.
On je naglasio da su tu odluku takođe „podržale države-članice evropske zone slobodne trgovine: Island, Norveška i Lihtenštajn“.
Prethodno, krajem maja, ministar inostranih poslova Češke Jan Lipavski izjavio je da je Evropska unija odobrila korišćenje prihoda od ruske imovine u cilju podrške Oružanih snaga Ukrajine.
Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije su 29. januara usaglasili predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine zamrznute u zemljama EU. Kako je ranije objasnio jedan evropski diplomata, EK predlaže da se prihodi dobijeni od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima za njihovu moguću upotrebu u budućnosti za finansiranje Ukrajine. U ovoj fazi nema govora o prebacivanju ovih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini. Sam mehanizam za prenos sredstava još nije razvijen.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da, u slučaju zaplene ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu, Ruska Federacija će braniti svoje interese, uključujući i na sudovima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala