- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina, Rusija i Laos šalju jasan signal – zemlje azijsko-pacifičkog regiona se ujedinjuju

© Sputnik / Lola ĐorđevićKineski ministar spoljnih poslova Vang Ji
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Pratite nas
Rusija, Kina i Laos su konstruktivne snage koje promovišu regionalni mir i razvoj, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.
On se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Laosa Salemsajem Komasitom na marginama događaja u okviru Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN).

„Kina, Rusija i Laos su ekonomije u razvoju u azijsko-pacifičkom regionu i konstruktivne snage koje promovišu regionalni mir i razvoj", kazao je kineski ministar.

On je istakao da „jačanje saradnje između tri strane ne samo da doprinosi zaštiti zajedničkih interesa, nego će i poslati jasan signal o tome da se azijsko-pacifičke zemlje ujedinjuju i sarađuju kako bi zajednički promovisale regionalnu stabilnost i prosperitet i kako bi se zajednički suprotstavile rizicima i izazovima“.
Istovremeno, on je napomenuo da sistem međunarodnih odnosa trenutno prolazi kroz duboke promene, oporavak globalne ekonomije je otežan, regionalni sukobi se produžavaju, a faktori nestabilnosti, neizvesnosti i nepredvidivosti su rasprostranjeni širom sveta.
„Istovremeno, mir, razvoj, saradnja i obostrana korist i dalje ostaju zajednička težnja međunarodne zajednice, a multipolarnost sveta, ekonomska globalizacija i demokratizacija međunarodnih odnosa i dalje su zajednička tendencija savremenog sveta“, zaključio je Vang Ji.
Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na plenarnom zasedanii SMID Gruppы dvadcati v Rio-de-Žaneйro, Braziliя - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
RUSIJA
Lavrov pozvao Kinu da se zajedno suprotstave mešanju u poslove jugoistočne Azije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala