- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov pozvao Kinu da se zajedno suprotstave mešanju u poslove jugoistočne Azije

© Sputnik / The press service of the Russian Foreign Ministry / Uđi u bazu fotografijaMinistr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na plenarnom zasedanii SMID "Gruppы dvadcati" v Rio-de-Žaneйro, Braziliя
Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na plenarnom zasedanii SMID Gruppы dvadcati v Rio-de-Žaneйro, Braziliя - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
Pratite nas
Rusija i Kina treba zajedno da se suprotstave mešanju vanregionalnih sila u poslove jugoistočne Azije i da učine sve kako niko ne bi mogao da uništi strukture ASEAN, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa šefom kineske diplomatijem Vang Jijem na marginama događaja u okviru Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN).
„Druge multilateralne platforme takođe imaju važan značaj. Među njima su ASEAN i sva arhitektura orijentisana na ASEAN. Imamo isti stav – treba da učinimo sve da ne dozvolimo da se ona uništi. Danas smo o tome detaljno razgovarali na sastanku sa kolegom iz Laosa. Smatramo da je važno da nastavimo takav dijalog, da se zajednički suprotstavimo mešanju vanregionalnih sila u poslove jugoistočne Azije i da doprinesemo blagostanju i prosperitetu“, rekao je Lavrov.
On je istakao da ogromni potencijali Rusije i Kine doprinose pozitivnom uticaju na razvoj ASEAN i rešavanje globalnih problema.
Lavrov je takođe kazao da je ASEAN jedan od najvažnijih elemenata pravednijeg multipolarnog svetskog poretka u nastajanju, te da je bio i ostao „jezgro“ napora u regionu koji imaju za cilj da obezbede stabilan i siguran vanblokovski razvoj Azijsko-pacifičkog regiona.
Lavrov je na sastanku čestitao kineskom kolegi na uspešnom održavanju treće plenarne sednice 20. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.
„Realizacija zadataka sveobuhvatnog nacionalnog razvoja naših zemalja je prioritet na dnevnom redu, doprinosi razvoju strateške saradnje kojoj stalno posvećuju pažnju predsednici Rusije i Kine“, dodao je Lavrov.
Lavrov i Vang su visoko ocenili razvoj političkog dijaloga i praktične sardnje između Moskve i Pekinga, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka.
Šef ruske diplomatije je zahvalio kineskom ministru na izbalansiranoj i doslednoj politici Kine po pitanju ukrajinske krize.
Ministri su razgovarali i o perspektivama realizacije koncepcije nove arhitekture bezbednosti u Evroaziji.
„Strane su visoko ocenile razvoj političkog dijaloga i praktične saradnje između Rusije i Kine umajući u vidu sve izraženiju turbulentnost u svetu. Posebna pažnja bila je posvećena realizaciji sporazuma postignutih posle majskog samita u Pekingu“, navodi se u saopštenju.
Šef ruske diplomatije boravi u poseti Laosu od 25. do 27. jula. On je održao bilateralne sastanke sa kolegama iz Istočnog Timora, Indonezije, Kambodže, Bruneja, Laosa i trilateralni sastanak u formatu Rusija-Laos-Kina. Planirano je njegovo učešće na sastancima ministara spoljnih poslova u formatu Rusija-ASEAN, Istočnoazijskom samitu i Regionalnom bezbednosnom forumu ASEAN.
Sednica Visokog Evroazijskog ekonomskog saveta  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
RUSIJA
Lavrov: Formira se Velika Evroazija – priključuje se i arapski svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala