- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB: Uhvaćen terorista – po nalogu ukrajinske službe nameravao da ubije ruskog oficira

© Sputnik / Dmitriй MakeevPripadnik FSB Rusije
Pripadnik FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Pratite nas
Ruski državljanin, koji se sumnjiči da je pre dva dana digao u vazduh automobil ruskog vojnika u Moskvi, isporučen je iz Turske u Rusiju i na saslušanju je priznao da je izveo teroristički napad po nalogu agenta Službe bezbednosti Ukrajine, sledi iz videa koji je objavio FSB Rusije.
FSB Rusije je zajedno sa MUP Rusije i uz pomoć obaveštajnih i bezbednosnih službi Turske uhapsila u turskom Bodrumu ruskog državljanina Evgenija Serebrjakova za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog eksplozije na severu Moskve.

„U februaru 2023. godine samoinicijativno sam kontaktirao administratora grupe na društvenim mrežama u cilju saradnje sa obaveštajnim službama Ukrajine“, rekao je osumnjičeni Evgenije Serebrjakov tokom ispitivanja.

Kasnije je, kako je rekao, komunicirao sa nekim Iljom koji je, po njegovim pretpostavkama, „agent Službe bezbednosti Ukrajine“.

„Sa njim sam razgovarao, jednom smo se sastali u Istanbulu. Nakon toga sam uzeo komponente za montiranje improvizovane eksplozivne naprave. Ilja (iz Službe bezbednosti Ukrajine) mi je predložio da likvidiram oficira“, rekao je Serebrjakov.

Kako je dodao, on je „pod kontrolom i uz instrukcije montirao eksplozivnu napravu i postavio je pod automobil“ ruskog oficira.
„Ilja mi je obećao ukrajinsko državljanstvo i nagradu od 10 do 20 hiljada dolara“, otkrio je osumnjičeni.
U sredu ujutru dve osobe su povređene u eksploziji automobila „tojota lend kruzer“ koja se dogodila na severu Moskve u dvorištu jedne kuće. Prema podacima MUP Rusije, detonirao je neidentifikovani predmet koji se nalazio u automobilu. Tom prilikom su ranjeni muškarac i žena. Pokrenut je krivični postupak. Istražitelji su ubrzo identifikovali osumnjičenog – 29-godišnjeg Evgenija Serebrjakova. On je istog dana uhapšen u Turskoj uz pomoć turskih službi i isporučen u Rusiju.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Iznad Brjanske oblasti za sat vremena oboreno 12 ukrajinskih dronova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala