- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Iznad Brjanske oblasti za sat vremena oboreno 12 ukrajinskih dronova

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 884. Mediji pišu da je ukrajinska brigada pretrpela totalni poraz u selu Progres u DNR. Ruske snage nastavljaju da napreduju u republici, oslobađajući mesto po mesto. Iz Kijeva stižu signali da su spremni za pregovore. Tokom noći sirene za vazdušnu opasnost oglašavale su se širom Ukrajine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:10 26.07.2024
Iznad Brjanske oblasti za sat vremena oboreno 12 ukrajinskih dronova, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
20:39 26.07.2024
17:54 26.07.2024
Višenamenski lovac Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2024
RUSIJA
Iznad Crnog mora otkriveni britanski "tajfuni" i špijunski avion, Rusija podigla Su-27
17:27 26.07.2024
Ukrajinska vojska dnevno gubi dve hiljade vojnika, rekao je bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska tri poraze kako na frontu tako i u pozadini jer im uništavaju i tehniku i ljudstvo.
16:35 26.07.2024
Ministarstvo pravde Rusije uključilo je list „Bild“ na ruskom jeziku na spisak stranih agenata zbog širenje netačnih informacija o odlukama ruskih vlasti i politike koju sprovode.
U saopštenju objavljenom na sajtu resora navodi se da je pored toga, list širio lažne informacije, usmerene na formiranje negativne slike Oružanih snaga Rusije i kritikovao sprovođenje specijalne operacije.
Pored toga, iz saopštenja resora proizlazi da je list učestvovao u objavljivanju saopštenja i materijala stranih agenata.
16:26 26.07.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
16:19 26.07.2024
Ruska vojska se polako ali sigurno probija ka Kupjansku u Harkovskoj oblasti, rekao je šef vojno-civilne administracije te oblasti Vitalij Gančev.

„Pod kontrolom je nekoliko naselja duž puta između Kupjanska i Svatova, oslobađa se put između ta dva mesta“, rekao je Gančev novinarima.

On je, takođe, rekao da plaćenici iz Francuske u poslednje vreme u velikom broju stižu u Harkovsku oblast kako bi učestvovali u borbama na strani Ukrajine.
Registrovan je i dolazak kontingenta plaćenika iz Velike Britanije, Poljske i SAD.
„Koliko se ukupno plaćenika trenutno bori u Ukrajini na strani nacionalističkih jedinica ne znamo. Mogu samo da konstatujem da dolaze iz različitih zemalja. Prema poslednjim informacijama veliki broj je stigao iz Francuske, ali ima ih i iz drugih zemalja – Poljske, Britanije, Amerike“, rekao je on.
Prema rečima Gančeva, Ukrajinci neprekidno napadaju oslobođenja mesta u toj oblasti, granatiranje i napadi dronovima ne prestaju ni jedan jedini dan.
14:35 26.07.2024
Nedeljni brifing Ministarstva odbrane Rusije:
▪ Oružane snage Rusije tokom protekle nedelje izvele su 33 napada visoko preciznim oružjem i dronovima na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine i energetskim objektima koji ih napajaju.
▪ Oružane snage Ukrajine izgubile su do 13.825 vojnika za nedelju dana u svim pravcima specijalne operacije.
▪Ruske PVO snage su za nedelju dana oborile ukrajinski helikopter Mi-8 i 623 drona;
▪Južna grupa trupa je oslobodila Ivano-Darjevku u DNR i poboljšala položaj duž linije fronta;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su do 800 vojnika za nedelju usled delovanja grupe trupa „Dnjepar“;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su do 4.640 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe snaga za nedelju dana;
▪Za nedelju dana grupa „Sever“ je uništila devet protivničkih jedinica, odbila je 21 kontranapad, a gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose 1.385 vojnika;
▪Jedinice grupe „Centar“ su tokom nedelje poboljšale svoj taktički položaj i nanele poraz jurišnoj brigadi „Ljut“;
▪Grupa „Istok“ je za nedelju dana zauzela povoljnije pozicije, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 835 vojnika i dva tenka;
▪ Za nedelju dana predala su se 63 ukrajinska vojnika;
▪Za nedelju dana Oružane snage Ukrajine izgubile su do 2.525 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“, kao i dva tenka „abrams“;
▪Grupa „Zapad“ Oružanih snaga Rusije oslobodila je naselja Rozovka u LNR i Peščano Nižnje u Harkovskoj oblasti i zauzela povoljnije položaje;
▪Ruske oružane snage uništile su za nedelju dana dva lansera „hajmars“, sedam sistema „grad“, dva PVO sistema „patriot“, dva raketna bacača S-300 Oružanih snaga Ukrajine;
▪Oružane snage Ukrajine su u zoni odgovornosti ruske grupe „Zapad“ izgubile su do 3.640 vojnika, četiri tenka, uključujući i „leopard“.
14:12 26.07.2024
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
14:11 26.07.2024
Bivši američki lider Donald Tramp mogao bi ponuditi Ukrajini program lend-liz u vrednosti od 500 milijardi dolara ako pobedi na izborima, objavio je bivši američki državni sekretar Majk Pompeo za „Vol strit džurnal“.
Kako se navodi, lend-liz bi omogućio Ukrajini da pozajmi onoliko novca „koliko joj bude potrebno za nabavku američkog oružja“. Trampov plan bi mogao da uključuje i ukidanje svih ograničenja za oružje za Kijev.
Pompeo smatra da bi se oružani sukob momentalno okončao, pošto bi Ukrajina pojačala odbranu.
11:33 26.07.2024
Evropska unija će danas preusmeriti za Ukrajinu prvu tranšu vojne pomoći u visini od 1,5 milijardi evra od prihoda od zamrznute ruske imovine, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
„EU podržava Ukrajinu. Danas ćemo za odbranu i obnovu Ukrajine prebaciti 1,5 milijardi evra u vidu prihoda od zamrznute ruske imovine“, napisala je Fon der Lajen na mreži „Iks“.
Kako je kasnije objašnjeno, Kijev neće direktno dobiti sredstva – novac će otići u mirovni fond za kompenzaciju zemljama EU za oružje.
10:56 26.07.2024
10:11 26.07.2024
Podoljak protiv pregovora sa Rusijom
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak istupio je protiv potencijalnog mirovnog sporazuma sa Moskvom, jer bi, po njegovom mišljenju, Rusija zbog toga mogla postati jača.
„On (sporazum) bi mogao dovesti do zamrzavanja sukoba na određeno vreme. Ali, to znači da će Ruska Federacija raditi na greškama i modernizovati svoju armiju“, istakao je Podoljak u intervjuu agenciji „Asošijeted pres“.
Istovremeno, on je mogući mirovni sporazum sa Rusijom uporedio sa „paktom sa đavolom“.
09:23 26.07.2024
Ukrajinske snage bi prilikom povlačenja mogle da upotrebe otrovne supstance, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora iz Nikolajeva Sergej Lebedjev.
„Na osnovu dobijenih podataka, ukrajinske snage nameravaju da upotrebe hemikalije, najverovatnije u Donbasu i Harkovskoj oblasti. Ako budu morali da se povlače, pokušaće da unište napuštena naselja“, rekao je Lebedjev.
09:19 26.07.2024
Kijev odbio da učestvuje na sednici SB UN
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je na Telegramu da je ukrajinska strana odbila da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN pod predsedavanjem Rusije na kojoj će se razgovarati o isporukama zapadnog naoružanja Oružanim snagama Ukrajine.
09:01 26.07.2024
Državljanin Nemačke Riko Kriger, koji je osuđen na smrtnu kaznu u Belorusiji, po nalogu Službe bezbednosti Ukrajine fotografisao je lansere sistema „iskander“ u Mogiljevskoj oblasti, saopštio je beloruski portal „SB.Belorusija danas“.
„On je fotografisao teritoriju vojne jedinice, komandno-štabna vozila i lansere 'iskander, svestan da je to špijunaža po nalogu strane obaveštajne službe“, navodi se u članku.
Takođe se navodi da je Kriger hteo da se bori u Ukrajini u sastavu internacionalnog bataljona.
07:33 26.07.2024
Kremlj: Signali iz Kijeva nejasni
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za list „Izvestija“ da za sada nema konkretnih rezultata po pitanju pregovora sa Ukrajinom, te da nije poznato koliko su realni signali iz Kijeva.
„Zasad nema ništa konkretno u vezi sa pregovorima. Postoje nejasni signali, ali ne znamo koliko su realni. I dalje je na snazi zabrana kijevskog režima da vodi bilo kakve pregovore sa nama“, rekao je Peskov, upitan da li je Moskva dobijala neke konkretne signale od bilo kojih političkih snaga iz Ukrajine koji govore da su spremni na kompromis.
07:14 26.07.2024
Juriš kod Avdejevke, zarobljeno sedam ukrajinskih vojnika
Vojnici ruske grupe „Centar“ zarobili su sedam ukrajinskih vojnika, a takođe su uništili tenk i oklopno vozilo ukrajinskih snaga tokom juriša na uporište protivnika na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:08 26.07.2024
Napad na Nežin, ranjeni strani plaćenici
Oružane snage Rusije izvele su napad na objekat u kojem su se nalazili ukrajinski vojnici u gradu Nežin u Černigovskoj oblasti, a među ranjenima je i oko deset stranih plaćenika, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora iz Nikolajeva Sergej Lebedjev.
Kako je ranije utvrđeno, u gradu su se nalazili plaćenici iz latinoameričkih zemalja.
Ruska vojska je gađala i skladište ukrajinskih snaga u Kramatorsku u DNR gde su skladištene i rakete dugog dometa. Moguće je da je tom prilikom uništen i jedan sistem „hajmars“.
07:02 26.07.2024
Ruski sistemi PVO tokom noći uništili su četiri ukrajinska drona iznad Rostovske i dva iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala