- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina kažnjava nezavisne suverene države Mađarsku i Slovačku, po nalogu Amerike

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPorizvodnja nafte
Porizvodnja nafte - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
Pratite nas
Iza ukrajinske blokade ruske nafte najverovatnije stoji Vašington, koji zahteva kažnjavanje „neposlušnih“ tj. onih koji nastoje da vode nezavisnu, suverenu politiku. U ovom slučaju, to su Mađarska i Slovačka kojima je ta nafta namenjena i koje odbijaju da se priklone politici kolektivnog Zapada u borbi protiv Rusije, ocenjuju ruski eksperti.
Ruski publicista Dmitrij Lekuh je siguran da Kijev nije samostalno odlučio da zaustavi tranzit ruske nafte ka Mađarskoj i Slovačkaj, zemljama koje su izuzete od embarga na rusku naftu jer im snabdevanje zavisi od naftovoda „Družba“.
„Ukrajina može da objašnjava svetu koliko hoće da je zaustavila tranzit nafte od ruskog proizvođača preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku isključivo zbog uključivanja kompanije ‘Lukoil’ na crnu listu Kijeva, ali je apsolutno jasno da Ukrajina nema taj nivo kompetentnosti da donosi takve odluke. To prosto nije njihov nivo. Iza toga stoje SAD“, smatra Lekuh.
Štaviše, Lekuh je ubeđen da iza toga direktno stoji pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku Džefri Pajat – „poznati rusofob i trampomrzac“.
Slovačka i Mađarska su u ponedeljak uputile apel Evropskoj komisiji zbog postupaka Ukrajine, koja je zaustavila tranzit nafte ruske kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije, ali slaba reakcija Evrope stvara sumnje da je odbijanje isporuke nafte moglo biti dogovoreno sa EU, koja je sprovodilac volje Vašingtona. Štaviše, ruski stručnjaci smatraju da je takva kampanja pokrenuta kako bi „Orbana postavila na njegovo mesto“.
Na tapetu je i slovački premijer Robert Fico, na kojeg je sredinom maja izvršen atentat, a koji uz mađarskog premijera Viktora Orbana ističe važnost pronalaženja mirnog rešenja za sukob u Ukrajini, što nikako nije po volji agresivnog i ratobornog Zapada. Dakle, vrlo je moguće da se ovde radi o jednom vidu pritiska na dve zemlje.

Kijev se sveti Budimpešti

Ukrajina je ruski „Lukoil“ stavila na proširenu listu sankcija, pa kompanija od jula ne transportuje naftu u Evropu, što ozbiljno ugrožava energetsku bezbednost Slovačke i Mađarske.
Slovačka polovinu potreba za naftom pokriva samo isporukama ruskog „Lukoila“ preko naftovoda „Družba“, a Mađarska istim dotokom obezbeđuje trećinu potrošnje.
Lekuh ocenjuje da će kao rezultat ovakve politike biti na udaru i ekonomija EU.
„Ruska nafta je u Mađarsku i Slovačku stizala preko južnog kraka gasovoda ‘Družba’, koji prolazi kroz teritoriju Ukrajine i koji je izuzet od sankcija EU. U EU je 5. decembra 2022. godine stupio na snagu privremeni embargo na kupovinu naše nafte, ali su Budimpešta i Bratislava uspele su da se izbore da privremeno budu isključene iz ovih zabrana, bar do kraja 2024. Pri tome, u energetskom bilansu Mađarske nafta iz Rusije zauzima 70 odsto tržišta, a otprilike polovina ovog obima dolazi od zaliha iz ‘Lukoila’. Ovo je samo radi jasnoće da bi razumeo nivo problema koji će Evropska unija, uz svu svoju nenaklonost prema Orbanu i iz lojalnosti Zelenskom, morati da rešava... Ako mađarska ekonomija počne da se urušava, krhka evropska ekonomija će poleteti za njom“, uveren je Lekuh.
Eksperti ukazuju na to da je Ukrajina pokrenula „naftni rat“ i da koristi energente kao oružje, za šta je Brisel ranije optuživao Rusiju. Tome u prilog ide i činjenica da je ranije Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, obustavljanje tranzita nafte kroz Ukrajinu otvoreno nazvao „osvetom“ Budimpešti. Prema njegovim rečima, ponašanje mađarskih vlasti donelo je štetu Ukrajincima, a odgovor Kijeva je bio prirodan.
Istovremeno, Budimpešta i Bratislava optužuju Kijev za kršenje sporazuma o pridruživanju sa EU zbog ograničenja tranzita nafte, a Mađarska je zapretila da će nastaviti da blokira pomoć Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda i poručila da svi mogu da zaborave na isplatu 6,5 milijardi evra kao kompenzaciju za pošiljke oružja, dok Ukrajina ne reši ovo pitanje.
Mađarska i Slovačka rade na pravnim i tehničkim rešenjima kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje sirovom naftom i traže da se poštuje prelazni period o tranzitu ruske nafte, koji je Brisel odobrio za članice Unije koje nemaju izlaz na more. Ako Evropa ne reši ovo pitanje, Budimešta i Bratislava će to pitanje rešavati pred sudom.
Kršenje tog dogovora pretnja je snabdevanju i rastu cena derivata. Slovačka već beleži velike gubitke što je pokrenulo i političke polemike, a slovački zvaničnivi zaključuju da „neke sankcije imaju negativniji uticaj na države članice EU nego na Rusiju, jer će u slučaju nafte Rusija moći da pronađe alternativne puteve, dok će Slovačka imati veoma velike probleme“.

Energenti kao „dugme za manipulaciju“

Kremlj je ranije saopštio da je situacija sa isporukom nafte u Evropu preko Ukrajine kriza za primaoce, ali ne zavisi od Rusije. Moskva takođe sumnja da ima priliku da uđe u dijalog sa ukrajinskim kompanijama koje su odgovorne za tranzit nafte.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ocenila da je tranzit energetskih resursa kroz Ukrajinu odavno postao „dugme za manipulaciju“ za režim u Kijevu, čije su akcije u tom pravcu dobile ohrabrenje sa Zapada.
Kako je precizirala, zapadni mentori Kijeva trebali da zaustave takvu politiku, ali je u stvari Zapad uradio suprotno – ohrabrio je takav pristup Kijeva.
Eskperti ukazuju da je teško brzo pronaći alternativne izvore nafte za Mađarsku i Slovačku „ukoliko ne želimo da se cena energije za ove zemlje poveća“.
Ipak, eksperti se nadaju da će, uprkos svemu, snabdevanje u budućnosti biti nastavljeno.
Uostalom, potpuno obustavljanje tranzita ne odgovara ni Kijevu koji na tome zarađuje.
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
RUSIJA
Neprijateljska odluka: Mađarska osudila Ukrajinu zbog ometanja isporuka ruske nafte
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala