- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rusko-kineska lunarna stanica imaće module na površini i u orbiti

© Sputnik / Anton DenisovPun Mesec
Pun Mesec  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
Pratite nas
Rusko-kineska Međunarodna lunarna stanica biće izrađena u tri faze: istraživanje, stvaranje i eksploatacija, sledi iz teksta sporazuma o saradnji u oblasti stvaranja stanice.
Prema dogovoru, zajedničke operacije na stanici počeće u okviru druge faze rada na stanici.
Takođe se navodi da će stanica dobiti i module na površini Zemljinog prirodnog satelita i u njegovoj orbiti.
„Cilj druge etape je sveobuhvatan rad na završetku stvaranja stanice, projektovanje i stvaranje orbitalnih modula (opreme) i modula (opreme) smeštenih na površini Meseca za snabdevanje električnom energijom i komunikacije“, objašnjava se u dokumentu.
Kao ciljevi se navode i istraživanje, proučavanje i moguća upotreba resursa na Mesečevoj površini (ili ispod površine) i u njegovoj orbiti.
Planirano je da tokom druge faze bude realizovano pet misija. Njihov sadržaj tek treba da se utvrdi. Kako proizilazi iz sporazuma, to će se desiti nakon što nadležni organi razviju i dogovore dalju opravdanost.
„Treća faza je eksploatacija, čija je svrha proučavanje i osvajanje Meseca, verifikacija tehnologija, pomoć međunarodnim partnerima u sletanju čoveka na Mesec pomoću završene stanice“, ističe se u dokumentu.
Međuvladin rusko-kineski sporazum o zajedničkom stvaranju Međunarodne naučne lunarne stanice potpisan je 25. novembra 2022. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma 12. juna 2024. godine, a sporazum je stupio na snagu 18. jula.
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
RUSIJA
Rusija i Kina će zajedno istraživati Mesec
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala