- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska poslala jasan signal Podgorici - šta ne treba da radi ako hoće u EU

© AP Photo / Darko BandicHrvatska zastava
Hrvatska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
Pratite nas
Interesantno je da je Hrvatska čekala rekonstrukciju Vlade Crne Gore u koji je ušao i srpski faktor pa da ostvari obećanje dato posle usvajanja Rezolucije o sećanju na genocid u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen u crnogorskom parlamentu, i da one koji su glasali za tu rezoluciju proglasi personama „non grata“ u Hrvatskoj.
Ovo je komentar političkog analitičara Dušana Ilića sa Instituta za evropske studije nakon što je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske notom koju je uputilo Ambasadi Crne Gore u Zagrebu obavestilo Podgoricu da su predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević i potpredsednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić - nepoželjni u toj državi.

Signal iz Hrvatske - Srbi opet problem

Ilić, ovu odluku tumači kao jasan signal Podgorici iz Zagreba da bilo kakav ulazak Srba u vladu nije poželjan sa stanovišta evropskih integracija Crne Gore.
„Crna Gora je i krenula putem evroatlantskih integracija u trenutku kada je stala na put „crvene Hrvatske“, što je proustaški put koji je sprovodio režim Mila Đukanovića 30 godina. Četiri godine, nakon pada režima Đukanovića dešava se da Srbi iz Crne Gore prvi put ulaze u crnogorsku vladu, što je očigledno zvanični Zagreb i čekao. Dakle Hrvatska nije reagovala odmah posle usvajanja Rezolucije u parlamentu Crne Gore nego je čekala da u vladu uđu i Srbi kako bi dala jasan signal Podgorici da će to biti smetnja na putu na EU kao i da je jedini ispravan put Crne Gore onaj koji su ustanovili okupatori 1941. godine,“ smatra Ilić.

Što Bečić a ne i Spajić

On komentariše i izjave crnogorske opozicije posle ove odluke Hrvatske koja smatra da je ovo dokaz da je juče rekonstruisana Vlada Crne Gore pokazatelj da ona ne može da odvede ovu državu u EU i da će ta vlada uskoro pasti.
„U Crnoj Gori je nestabilna politička situacija još od 2020. godine tako da je teško reći i prognozirati da li će ova rekonstruisana vlada uspeti i trajati, ali svakako svaki ulazak Srba u vlast u Crnoj Gori se očigledno smatra velikosrpskim i proruskim uticajem za zapadne moćnike,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Iliću smatra da je neobično da je se na listi nepoželjnih osoba našao i Aleksandar Bečić, a ne i premijer Milojko Spajić.
„Koliko znam, Aleksa Bečić se nikada nije izjašnjavao o svojoj pripadnosti, ali interesantno je da su u Hrvatskoj zaboravili da na ovu listu stave i aktuelnog premijera crnogorske vlade Milojka Spajića, što je verovatno određeni signal da su spremni da na njega računaju u budućnosti, naravno, van okvira saradnje sa srpskim predstavnicima. Tako da je ova zaboravnost Zagreba malo smešna jer upravo Spajić i vodi vladu čija je skupštinska većina i predložila i izglasala Rezoluciju o sećanju na genocid u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen,“ primećuje Ilić.
Kako je saopšteno iz hrvatskog ministarstva, Mandić, Knežević i Bečić su proglašeni personama „non grata“ zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom i „kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe“.
Dalje se ministarstvo žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila da zanemari kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.
Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, reagujući na ovakvu odluku Hrvatske, poručio je da nijedan dobronameran čovek nije mogao da pomisli da će se moderna Hrvatska poistovetiti sa Nezavisnom državom Hrvatskom.
Mandić je istakao da, iako su iznenađeni, Crna Gora neće preduzeti nikakve recipročne mere.

Odgovor „nepoželjnih“

„Od čitave povike da će Hrvatska naneti štetu kolektivno Crnoj Gori, sve se svelo na jednu reakciju vezanu za tri političara“, kazao je i pozvao sve članove hrvatskog Sabora, vlade kao i sve građane te zemlje da posete Crnu Goru.
U sličnom tonu reagovao je i Milan Knežević, koji je ironično primetio da "izgleda da su ustaše i nacisti pobedili".
"Znači moj đed Milan, po kome nosim ime zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista", napisao je Knežević na društvenim mrežama
Aleksa Bečić, predsednik Demokrata, poručio je da kao Crnogorac ne deli žrtve po nacionalnoj pripadnosti.
"Ako dobro razumem, jer se nisam bavio Hrvatskom u svojim javnim nastupima, niti sam poslanik, Hrvatska me proglasila nepoželjnim jer su poslanici partije čiji sa predsednik glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Mada, ima još predsednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema. Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda“, naveo je Bečić u saopštenju.
Milan Knežević i Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
REGION
Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića za persone non grata
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
REGION
Mandić reagovao na odluku Zagreba: Neočekivano je da se moderna Hrvatska poistovetila sa NDH
Milan Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
REGION
Knežević o odluci Zagreba: Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala