- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića za persone non grata

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilan Knežević i Andrija Mandić
Milan Knežević i Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2024
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, obavestilo Podgoricu da je Hrvatska proglasila predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, poslanika u Skupštini Crne Gore Milana Kneževića i potpredsednika Vlade Crne Gore Aleksu Bečića nepoželjnima u toj državi.
Kako je saopštilo Ministarstvo, oni su proglašeni personama non grata zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom i "kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutarašnje političke svrhe".
„Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila da zanemari kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, delovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je sukladno deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.
Kako su kazali, dobrosusedski odnosi jedan su od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja, te jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za Crnu Goru.
„Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmeriti na dalje ispunjavanje uslova i merila u pristupnom procesu“, zaključuju iz hrvatskog ministarstva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala