- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Debakl olimpijskog turnira: Rusi otkazali, ostali pobegli – a neki su videli šta se desilo Novaku

© THOMAS COEXAndrej Rubljov
Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2024
Pratite nas
Veliku nepravdu doživeli su ruski sportisti kojima je zabranjeno da idu na Olimpijske igre, dok su oni kojima je dozvoljeno dobili niz zahteva koji moraju da ispune kako bi otišli u Pariz. Nekoliko ruskih tenisera i teniserki nije želelo da ide protiv svoje zemlje, i odlučili su da ne učestvuju, a teniski turnir doživeo je pravi debakl.
Kako bi učestvovali na Olimpijskim igrama ruski i beloruski sportisti morali bi najpre da se bave individualnim sportom, a ako ispunjavaju taj uslov moraju da potpišu dokumet kojim se gotovo ograđuju od svoje države odnosno Rusije i Belorusije.

Rusi masovno odbili

Na ove uslove nisu želeli da pristanu Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Darija Kasatkina, Ljudmila Samsonova i Arina Sabalenka.
Rusija i Belorusija jesu ostala bez ovih velikih imena, ali veću štetu pretrpeće sam teniski olimpijski turnir koji ostaje bez pet fantastičnih igrača kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.
Svi oni privlače veliki broj gledalaca, a naročito se to može reći za Rubljova i Sabalenku. Andrej ne krije emocije, voli da ih ispoljava i publika zna da će se na njegovom meču uvek dogoditi spektakl neke vrste.
Sa druge strane, Sabalenka je dvostruka Gren slem šampiona, bivša broj jedan, a trenutna broj tri na svetu i teniserka koja pleni harizmom, ali isto tako igra izuzetno atraktivan tenis zbog čega je jedna od miljenica publike na kojoj god strani sveta da se pojavi.
Osim što su dobili niz zahteva koji nisu želeli da ispune jer nije ni sportski ni ljudski ucenjivati, teniseri iz Rusije i Belorusije nisu želeli da pristaju na loše uslove u Parizu o kojima se uveliko priča.

Nisu sami...

Da nije problem u Rusima dokazuju masovni otkazi za teniski olimpijski turnir. Loša organizacija, kartonski kreveti i sam raspored doveli su do još nekoliko velikih otkaza.
Učešće na Olimpijskim igrama odbili su Hubert Hurkač, trenutno sedmi reket sveta, kao i Alehandro Davidovič Fokina. Kada je reč o damama u Pariz ne idu Ons Žabur, dvostruka finalistkinja Vimbldona kao ni Ema Radukanu, šampionka US Opena odnosno Paula Badosa, španska teniserka.
Neki od ovih igrača kao razlog naveli su povrede što je možda istina u slučaju Poljaka, ali Fokina očigledno nema problem te prirode iako je to rekao. Španski teniser samo nekoliko dana posle otkazivanja Igara dobio je specijalnu pozivnicu za turnir u Atlanti koju je rado prihvatio.
Osim loše organizacije teniski turnir na grama u Parizu unapred je bio osuđen na propast zbog tajminga. Niko od tenisera nije srećan što je sa šljake morao da ode na travu pa se zatim ponovo vrati na tu istu šljaku kako bi igrali Olimpijske igre.
To nije kraj jer će odmah po završetku Igara teniseri i teniserke morali da pređu na beton kako bi se spremili za US Open. Promene podloga u tako kratkom vremenskom periodu mogu da budu ne samo zahtevne nego i opasne jer igrači koji se ne prilagode mogu da se povrede.

Novakova škola

Jedan od razloga zašto je teniski turnir u Parizu doživeo debakl mogao bi da bude i Novak Đoković, odnosno situacija koja se dogodila srpskom asu. Na njegovom primeru ostali teniseri videli su koliko je na terenima Rolan Garosa šljaka bila loša.
Molio je Novak organizatore, svađao se sa sudijama tokom mečeva i objašnjavao da je šljaka užasna, ali niko ništa nije menjao i srpski as se povredio što je moglo da ga košta učešća na Olimpijskim igrama.
Morao je najbolji svih vremena i na operaciju, ali je srećom uspeo brzo da se oporavi. Sada će se vratiti na tu istu šljaku koja se očigledno nije dopala ni ostalim igračima.
Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2024
SPORT
Olga se nije oznojila za četvrtfinale – Hamad dvaput u dva dana izgubio od istog rivala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala