- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Borbeni rad artiljeraca Centralnog vojnog okruga na Avdejevskom pravcu - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage izvele napad na aerodrom za obuku ukrajinskih pilota u Nikolajevskoj oblasti

Pratite nas
Ruski sistemi PVO uništili su i presreli 25 ukrajinskih dronova iznad Krima i Crnog mora, kao i u Brjanskoj i Belgorodskoj oblasti. Nastavlja se oslobađanje Makejevke.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:46 23.07.2024
U Ukrajini je 3,8 hiljade zatvorenika već mobilisano u redove Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je poslanik Državne rade Roman Kostenko.
„Među njima već ima ranjenih i poginulih“, rekao je Kostenko.
On smatra da bi ukupan broj mobilisanih zatvorenika mogao da dostigne i 5 hiljada ljudi.
18:51 23.07.2024
18:00 23.07.2024
U oblasti aerodroma Martinovski u Nikolajevskoj oblasti, gde su obučavani ukrajinski vojni piloti, zabeležen je udar, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog ilegalnog proruskog pokreta Sergej Lebedev.
Prema njegovim informacijama, na ovom aerodromu se na preobuci nalazi nekoliko desetina mobilisanih ukrajinskih vojnika, koji su se ranije na ovaj ili onaj način bavili avijacijom.
17:34 23.07.2024
12:15 23.07.2024
Novi brifing ruskog Ministarstva odbrane:
🔹Ruska vojska oslobodila je selo Ivano-Darjovka u DNR
🔹Ruska PVO oborila je 15 granata Hajmars i 151 ukrajinski dron.
🔹Oružane snage Ukrajine izgubile su još jedan tenk Abrams u zoni odgovornosti grupe Centar. Ova grupa je poboljšala taktičku situaciju i odbila šest kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio više od 405 vojnika.
🔹Grupa Dnjepar uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.
🔹Grupa Istok porazila je ljudstvo četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane i Nacionalne garde, neprijatelj je izgubio do 115 vojnika.
🔹Grupa „Sever“ je porazila četiri neprijateljske brigade u Harkovskoj oblasti, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 170 vojnika.
🔹Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe Zapad iznosili su oko 490 vojnika, američki oklopni transporter i dva skladišta municije.
🔹Oružane snage Ukrajine izgubile su 750 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe „Jug“;
🔹Oružane snage Rusije uništile su mobilni radar ST68 za otkrivanje i praćenje ciljeva na malim visinama i radionicu za proizvodnju dronova Oružanih snaga Ukrajine.
11:19 23.07.2024
Vladimir Zelenski, koji predlaže nacrt zakona o produženju vanrednog stanja u Ukrajini, spasava samo sebe i plaća to životima Ukrajinaca, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Zelenski spasava samo sebe, spreman je da plati ogromnu cenu za sopstveno spasenje i to plaća životima ukrajinskih građana“, rekla je Zaharova novinarima, komentarišući inicijativu Zelenskog.
Ukrajinski parlamentarac Jaroslav Železnjak ranije je izvestio da su u utorak na sajtu Vrhovne rade registrovani nalozi o produženju mobilizacije i vanrednog stanja u Ukrajini, koje je inicirao Vladimir Zelenski.
09:15 23.07.2024
Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su jutros trajekt u luci Kavkaz na Kubanu, ima povređenih i mrtvih, rekao je gubernator Krasnodarskog kraja Venijamin Kondratjev na svom Telegram kanalu.
„Kijevski režim ponovo je pokušao da izvede teroristički napad na teritoriju Krasnodarskog kraja. Jutros je izveden napad na trajekt u luci Kavkaz. Napad je rezultirao požarom. Prema rečima gubernatora, požar je lokalnog karaktera i nema opasnosti od širenja vatre.
„Nažalost, među članovima posade i zaposlenima u luci ima povređenih i mrtvih, porodici i prijateljima je pružena sva neophodna pomoć", dodao je on.
Kijev gotovo svakodnevno pokušava da bespilotnim letelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije. Snage protivvazdušne odbrane redovno odbijaju neprijateljske napade.
08:41 23.07.2024
08:22 23.07.2024
Ruska vojska otkriva lokaciju viših oficira Oružanih snaga Ukrajine dok oni koriste satelitski sistem Iridijum, rekao je za Sputnjik ruski oficir sa kodnim znakom „Gambit“ iz elektronske obaveštajne službe grupe Sever.
„Koriste satelitski komunikacioni sistem Iridijum. Dosta mu je teško pristupiti, ali postoje jedinice koje se time bave. Često takve stanice koriste najvažniji predstavnici Oružanih snaga Ukrajine... Kada pozovu, kroz minut-dva dobijamo koordinate gde se nalaze i mi ih već šaljemo dalje“, rekao je „Gambit“.
Prema njegovim rečima, tada se donosi odluka – da li da se gađa meta ili da se prati.
U martu 2023. jedinice Ruske garde otkrile su radiosondu na teritoriji LNR, uz pomoć koje su ukrajinski diverzanti prenosili obaveštajne informacije o ruskoj vojsci. Ruski stručnjaci su otkrili lokaciju odakle može da se koristi satelitski kompleks Iridijum.
Iridium je svetski operater satelitske telefonije. Ovaj sistem je napravljen kako bi mu se moglo pristupiti sa malim ručnim telefonom - veličine mobilnog telefona.
07:44 23.07.2024
Ruski dronovi onesposobili su američki Abrams u području naseljenog mesta Progres na pokrovskom pravcu, Donjecka Narodna Republika, saopštio je vojni ekspert Jan Gagin.
Posada je stradala zajedno sa tenkom. Oni su poginuli prilikom pokušaja da napuste oklopno vozilo.
07:19 23.07.2024
Ruska vojska potisnula je vojnike Oružanih snaga Ukrajine sa starih, utvrđenih položaja u selu Makejevka u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je vojni ekspert Andrej Maročko.
„Prilikom oslobađanja LNR, naše trupe su nanele žestok napad neprijatelju u selu Makejevka, Luganska Narodna Republika. Oružane snage Ukrajine su imali značajne gubitke i povukao se na rezervne položaje koji se nalaze severozapadno od sela“, rekao je on.
Maročko je istakao da rusko vojska „nastavlja borbu za oslobođenje Makejevke“.
07:10 23.07.2024
Dežurni sistemi PVO uništili su i presreli 25 ukrajinskih dronova iznad Krima i Crnog mora, kao i u Brjanskoj i Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Protekle noći, režim u Kijevu je pokušao da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u poruci.
Kako su u resoru pojasnili, dežurni sistemi PVO presreli su i uništili po dve bespilotne letelice iznad Brjanske i Belgorodske oblasti, kao i 21 dron iznad Krima i Crnog mora.
Ranije je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu objavio da su sistemi protivvazdušne odbrane i jedinice za elektronsko ratovanje odbili napad dronom, uništeno je više od 15 bespilotnih letelica iznad Crnog mora, u području rta Fiolent i severnog dela grada. Infrastruktura nije oštećena.
Kijev gotovo svakodnevno pokušava da bespilotnim letelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije. Snage PVO uspešno presreću neprijateljske letelice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala