- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Doživeće katastrofu: Zašto NATO nikako ne treba da se poigrava idejom sukoba s Rusijom

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska zastava
Ruska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
Pratite nas
Ukoliko bi se NATO pakt, odnosno Amerika odlučili na direktan sukob sa Rusijom, Zapad bi prošao katastrofalno dok bi Rusija izašla kao pobednik uz određene minimalne posledice. Zato NATO pakt i pre svega Amerika ne bi trebalo da se poigravaju tom idejom, smatra pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da se Zapad priprema za oružani sukob sa Ruskom Federacijom, a tim povodom portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov konstatovao je da „NATO nastavlja da pomera vojnu infrastrukturu ka ruskim granicama, što predstavlja opasnost za Moskvu“.

Agresija na SRJ bila pripremna vežba NATO za Rusiju

Pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, poslednji komandant karaule Košare, kaže da su se još 1999. godine bombardovanjem SR Jugoslavije jasno videle namere NATO pakta prema Rusiji.
„Svima je bilo jasno da je to početak napada i na Rusiju, jer su znali da bi im jaka Srbija na Balkanu bila kamen spoticanja da ostvare svoj cilj ka Rusiji. Normalno, posle toliko godina i učvršćivanja NATO baza po Evropi i stvaranja novih baza kao što je ova u Rumuniji to daje sada mogućnost NATO paktu da ozbiljni razmisli da izvrši pohod na Rusiju,“ objašnjava on.
Đurković dodaje da je cilj NATO davno postavljen, a to je rasparčavanje Rusije i dolazak u posed ruskih prirodnih resursa i energenta.
„Ono što se ne sme zanemariti jeste da može da dođe do opšteg rata između NATO pakta i Rusije. Rusija bi, međutim, izašla iz toga kao pobednik, naravno, uz određene minimalne posledice, dok bi Zapad prošao katastrofalno. Zato NATO pakt ne bi trebalo da se poigrava tom idejom. Međutim, znamo da je ta vojna organizacija pod direktnom komadom Amerike i Engleske i u tom kontekstu ne čudi što je NATO pored evropske komande, oformio i koordinacionu komandu koja treba da se bavi aktivnostima u Ukrajini,“ kaže Đurković.

Dve opcije za sukob NATO sa Rusijom

Po njegovom mišljenju, ovo nam govori da pomoć i koordiniranje snaga prema Rusiji obuhvata šire krilo NATO pakta a ne samo ono koje je na tlu Evrope.
„Ono što je evidentno jeste i upozorenja iz evropskih država, konkretno iz Nemačke, koja javno kaže da će se oni do 2029. godine pripremiti za eventualne sukobe sa Rusijom. Ostale države takođe ubrzano rade na razvoju ratne tehnologije četvrte pa i pete generacije. Sukob sa Ukrajinom faktički je „podmetnut“ Rusiji, gde je ona jednostavno morala da reaguje specijalnom operacijom. To je bila namera NATO pakta kako bi zadržala jačanje Rusije i u ekonomskom i u vojnom smislu i kako bi sebi dali vreme da razviju i svoje naoružanje i da pripreme svoju privredu,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.
Đurković je izneo i jedan od mogućih scenarija eventualnog sukoba NATO pakta i Rusije, kao i pretpostavku na koji način bi, osim direktnog sukoba, do njega moglo da dođe:

„Moje je mišljenje da će Amerika, odnosno NATO pakt gurati Poljsku da započne sukob na ukrajinskom prostoru sa Rusijom oko zapadnog dela Ukrajine na koje tvrde da imaju istorijsko pravo. Potom će pokušati da sukob prošire na baltičke zemlje zarad približavanja ruskim resursima na severu.“

NATO sprema snage

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da se zapadne zemlje sada aktivno pripremaju za ulazak u direktan vojni sukob sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Zapad bi najradije da vodi vojne operacije preko nekog drugog, pošto trenutno nije spreman za direktan sukob sa Ruskom Federacijom.
Portparol ruskog predsednika je, komentarišući ovu izjavu, rekao da Severnoatlantska alijansa nastavlja da pomera svoju vojnu infrastrukturu ka ruskim granicama i da je taj blok opredeljen za konfrontaciju sa Rusijom.
Istovremeno, portparol NATO Farah Dahlalah je istakla da je više od 500.000 vojnika NATO-a u stanju povišene borbene gotovosti i napomenula da NATO od 2014. godine doživeo najznačajniju transformaciju u kolektivnoj odbrani u jednoj generaciji.
Pogledajte i:
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
RUSIJA
Kremlj komentarisao Vučićeve reči o budućem direktnom sukobu NATO i Rusije
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
SRBIJA
Vučić o sankcijama Rusiji: Ponosan sam na svoju zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala