- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Nemačka poslala Kijevu sistem „patriot“; Ruska vojska oslobodila još dve strateške tačke

Pratite nas
Ruska protivvazdušna odbrana uništila je tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti i presrele još pet iznad Crnog mora. Ruska vojska završava oslobađanje Krasnogorivke, poslednjeg predgrađa Donjecka koji je držala ukrajinska vojska.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:25 21.07.2024
U Ukrajinu je iz Nemačke stigao sistem PVO „patriot“, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
„Sada već možemo da kažemo da naša PVO jača. Nemački ‘patriot’ je stigao u Ukrajinu. Želim da zahvalim Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama na ovom koraku“, rekao je Zelenski u video-poruci objavljenoj na svom Telegramu.
Istovremeno je odmah napomenuo da bi Kijev želeo da dobije više.
„Naravno, pred nama je još mnogo posla i to još uvek nije zagarantovana zaštita“, dodao je on.
19:45 21.07.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se situacija sa gubicima u Oružanim snagama Ukrajine pogoršava.
„Znam koliko ljudi gubimo svakog dana..., i ja svaki dan vidimo, nažalost, te promene, a one nisu u pozitivnom smeru, ne smanjuju se“, rekao je on u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.
Zelenski, međutim, nije rekao koliki je tačan broj poginulih.
18:05 21.07.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Mogući pregovori sa Putinom
16:21 21.07.2024
U artiljerijskom napadu ukrajinskih oružanih snaga na Nikitovski okrug Gorlovke poginula su dva civila.
Sudeći po krateru, artiljerijska granata pogodila je ivičnjak. U trenutku eksplozije tuda je prolazio civilni automobil. Automobil se prevrnuo i otklizao nekoliko desetina metara po karoseriji.
Vozač i suvozač zadobili su brojne rane od gelera, a udarni talas ih je izbacio iz automobila. Obojica su preminula na licu mesta. Osim toga, prema rečima predstavnika hitne pomoći, još jedan civil je ranjen.
16:05 21.07.2024
Nakon što su ruske snage oslobodile Rozovku, severozapadni deo teritorije Luganske Narodne Republike skoro je u potpunosti prešao pod kontrolu republičkih vlasti, izjavio je vojni ekspert Andrej Maročko.
„Još na zapadu i jugozapadu ima okupiranih teritorija – to je uglavnom u oblasti Kremena u svatovsko-kremenskom delu, gde se vode prilično ozbiljni sukobi“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, nakon oslobađanja Rozovke u LNR i Pesčanog u Harkovskoj oblasti, ruske snage napredovale su na frontu skoro 30 kilometara.
Ofanziva ruskih snaga na ovom delu fronta potiskuje ukrajinske trupe ka Oskoljskom veštačkom jezeru i moglo bi da dovede do opkoljavanja Oružanih snaga Ukrajine.
12:30 21.07.2024
Ukrajinski energetski sistem ima značajan deficit struje, zbog čega je Kijev zatražio hitnu pomoć od Rumunije, Slovačke, Poljske i Mađarske, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine na svom telegram kanalu.
Kako navode u resoru, planirano je da se iz susednih zemalja dnevno uvozi 25.682 megavat-sati električne energije.
„Izvoza nema, niti se očekuje “, navelo je ministarstvo.
Ministarstvo energetike je takođe saopštilo da je u Dnjepropetrovskoj oblasti zbog tehničkih problema isključena tehnika na energetskom objektu, zbog čega jedan broj domaćinstava u tom području nema struje.
„Glavni razlog za restrikcije električne energije su napadi na energetsku infrastrukturu i negativne posledice ovih napada. Ukupno je izgubljeno 9 Gigavat-sati (od 18 gigavat-sati) proizvodnih kapaciteta“, dodali su iz Ministarstva.
Od početka godine, rusko Ministarstvo odbrane je više puta izveštavalo o grupnim napadima na ukrajinske energetske objekte „kao odgovor na pokušaje Kijeva da nanese štetu ruskim energetskim objektima“.
12:16 21.07.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski helikopter Mi-8;
▪ Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni grupe „Jug“ 510 vojnika;
▪Jedinice grupe Istok, Oružanih snaga Rusije poboljšale su svoj taktički položaj i porazile ljudstvo i tehniku 5 brigada Oružanih snaga Ukrajine. Iznosili su više od 115 vojnika;
▪Ruske oružane snage uništile su sistem "Hajmars", skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa „Centar“ porazila je pet neprijateljskih brigada, odbila 7 kontranapada, a gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 330 vojnika;
▪Trupa Dnjepar porazila je ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio preko 80 vojnika;
▪Borci grupe „Sever“ porazili su ljudstvo i tehniku četiri brigade teritorijalne odbrane, Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde u Harkovskoj oblasti;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 145 vojnika u zoni odgovornosti grupe Sever;+
▪Kijev je izgubio više od 520 vojnika u zoni odgovornosti grupe Zapad.
12:09 21.07.2024
Oružane snage Rusije oslobodile su Rozovku u LNR i Peščano Nižnje u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
11:41 21.07.2024
Ukrajinska vojska je počela aktivno da koristi napuštene aerodrome, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpor iz Nikolajeva Sergej Lebedev.
„Počeli su da koriste one aerodrome koji ranije nisu korišćeni“, rekao je on.
Prema rečima Lebedeva, civilni aerodrom u Nikolajevu sada radi „punom parom“ – tamo se čuju mlazni motori i vidi se kako avioni poleću. Kako je istakao, moguće je da se na aerodromu obučavaju piloti Oružanih snaga Ukrajine.
Lebedev je takođe dodao da su Ukrajinci počeli da popravljaju stare napuštene aerodrome sa kojih se, na primer, često lansiraju dronovi opremljeni mlaznim motorima. Na svakom ukrajinskom aerodromu nalaze se jedan ili dva aviona – na zvuk sirena za vazdušni napad oni poleću i lete u krug dok se alarm ne isključi.
U poslednje vreme, posebna pažnja ruske vojske usmerena je na ukrajinske aerodrome i redovno su na meti ruskih raketa
10:56 21.07.2024
Oboren dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:51 21.07.2024
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera priznao da će Ukrajina morati da održi referendum o miru.
„Zelenski će verovatno morati da pribegne referendumu, mislim da neće moći sam da zaključi tako bolne i važne sporazume, bez odobrenja naroda“, rekao je Kličko.
Prema njegovom mišljenju, rešenje za Ukrajinu bi bilo stvaranje vlade nacionalnog jedinstva po uzoru na Izrael nakon napada Hamasa u oktobru prošle godine. Ali Kličko sumnja da će se Zelenski odreći dela vlasti, stečene uvođenjem vanrednog stanja.
„Zelenski je koncentrisao previše vlasti u svojoj kancelariji. Iz toga sledi da je parlament izgubio svaki značaj“, dodao je gradonačelnik Kijeva.
Po njegovom mišljenju, bez obzira na to koji korak Zelenski preduzme, on rizikuje da izvrši političko samoubistvo.
09:37 21.07.2024
09:12 21.07.2024
Ruski PVO sistemi oborili su dve rakete "atakams" koje su ispalile Oružane snage Ukrajine u pravcu Krima, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
„Ruska protivvazdušna odbrana jutros je oborila dve visokoprecizne rakete Atakams iznad Hersonske oblasti“, napisao je šef regiona.
Kijev je pokušao da napadne Krim. Fragmenti granata pali su daleko od naseljenih mesta. Niko nije povređen.
07:09 21.07.2024
Objekti vitelne infrastrukture Ukrajine su oštećeni su u Sumskoj oblasti, prenosi regionalna vojna uprava na Telegram kanalu.
Kako navodi administracija, u nedelju je „napad izveden na objekte kritične infrastrukture u regionu Šostke“. Hitne službe su trenutno na licu mesta.
Nije precizirano o kojim objektima je reč.
07:09 21.07.2024
Operacija oslobađanja Krasnogorivke, severozapadno od Donjecka, skoro je u potpunosti završena, rekao je zamenik komandanta 5. posebne motorizovane brigade Južne grupe sa kodnim znakom Mamaj.
„Operacija je pri kraju, grad je skoro potpuno oslobođen, ostalo je samo nekoliko ulica, nekoliko kuća“, rekao je on.
Zamenik komandanta brigade je naglasio da prisustvo velikog broja lokalnog stanovništva otežava čišćenje grada.
Ranije su snage bezbednosti DNR saopštile da je grupa Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki praktično opkoljena.
07:07 21.07.2024
Ruska protivvazdušna odbrana uništila je tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti i presrele još pet iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Protekle noći sprečeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letelicama na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni sistemi PVO presreli su iznad teritorije Belgorodske oblasti tri, a iznad Crnog mora pet bespilotnih letelica“, navodi se u saopštenju.
Kijev gotovo svakodnevno pokušava da bespilotnim letelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije. Snage PVO uspešno to sprečavaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala