- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski: Mogući pregovori sa Putinom

© Tanjug / Benjamin Cremel/POOL photo via APPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos ukazu koji je na snazi u Ukrajini o zabrani takvih pregovora.
„Na drugom mirovnom samitu, ako plan bude u potpunosti pripremljen, ako Rusija bude spremna da razmatra ovaj plan, onda ćemo biti spremni da razgovaramo zajedno sa našim partnerima i predstavnicima Rusije. A da li će to biti Putin, ili neće biti Putin – kakve veze ima“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.
„Budimo iskreni, ako želimo da završimo rat, a imamo sve snage da to uradimo, i ako svet bude ujedinjen oko Ukrajine, naravno, razgovaraćemo sa onima koji odlučuju o svemu u Rusiji“, dodao je on.
Zelenski je takođe ocenio da će morati da pronađe rešenje kako bi osigurao legitimitet vlade ako oružani sukob u zemlji potraje još godinama.
Ruski predsednik Vladimir Putin u državnoj poseti Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Rusija za pregovore, ali da se uzme u obzir realnost - legitimitet Zelenskog okončan
„Ako (sukob) potraje, biće neophodno pronaći neko rešenje, još ne znam kakvo“, rekao je ukrajinski lider, odgovarajući na pitanje da li će ostati na funkciji ako će se sukob produži.
„To je teško, jer se radi o izmenama Ustava Ukrajine. Ustav se ne može menjati za vreme rata, izbori se ne mogu održavati tokom ratnog stanja. Ne želim da razmišljam o tome, ali ako se rat bude odužio, onda će u svakom slučaju biti potrebno tražiti neki intrument“, istakao je Zelenski.
Istovremeno, Zelenski smatra da „niko neće pristati“ na oružani sukob koji će „potrajati još 10 ili dugi niz godina“.
„To je veoma teško, svetu je teško, svima je teško, a ja mislim da je nemoguće, realno“, dodao je on.

O mirovnim pregovorima i legitimitetu ukrajinske vlasti

Zelenski je 15. jula izjavio da predstavnici Rusije treba da učestvuju na drugoj konferenciji o rešavanju ukrajinskog sukoba. Zelenski je prethodno izjavio da mogući model pregovora sa Moskvom vidi u formatu trilateralnog sporazuma sličnog prehrambenom sporazumu, kada su u procesu učestvovali posrednici – UN i Turska. Takođe, Zelenski je u oktobru 2022. godine ukazom zabranio pregovore sa Moskvom i rekao da ga ne zanimaju kontakti sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Ruske vlasti su više puta izjavljivale o svojoj spremnosti da pregovaraju sa Ukrajinom o rešavanju sukoba. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Moskva generalno pozdravlja napore posrednika, ali je naglasio da je nemoguće okončati sukob u Ukrajini samo preko njih. Putin je istakao da nikakav posrednik neće dobiti ovlašćenje da potpiše završne dokumente između Rusije i Ukrajine.
Ruski predsednik je 14. juna ineo novi predlog Kijevu i Zapadu za rešavanje ukrajinske krize.
Redovni parlamentarni izbori trebalo je da se održe u Ukrajini na jesen 2023. godine, ali su odloženi zbog ratnog stanja.
Vladimiru Zelenskom je mandat istekao 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine otkazani su zbog ratnog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je ranije rekao da su izbori sada „neblagovremeni“. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tada da je jedina legitimna vlast u Ukrajini – parlament i predsednik Rade. Prema njegovim rečima, ako bi Ukrajina htela legitimno da izabere predsednika, onda bi bilo neophodno da se ukine ratno stanje: njegovo dejstvo ne znači produženje rezultata prošlih izbora, jer „o tome nema ništa u ustavu“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
SVET
Putin: Istanbulski sporazumi o Ukrajini ostaju na stolu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala