- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Svet u potpunom ludilu ali je preokret moguć već od januara – Tramp se okreće novom žarištu /video/

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Kao da ceo svet čeka novembar i razrešenje dileme ko će pobediti na predsedničkim izborima u SAD. Nakon poslednjih događaja, svi očekuju da će na izborima pobediti Donald Tramp i da bi sa njim u Beloj kući situacija u svetu može da počne da se smiruje, kaže dr Miša Đurković iz Instituta za evropske studije u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.
Nakon neuspelog atentata, Tramp se na konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju pojavio trijumfalno i dobio stopostotnu podršku za predsedničku kandidaturu. U predsedničku trku, Tramp ulazi kao apsolutni favorit.
S druge strane, ako Džozef Bajden ostane predsednički kandidat Demokrata, on će biti idealan protivkandidat – u tom slučaju, sa priličnom izvesnošću možemo da kažemo da će od januara iduće godine Tramp biti stanar Bele kuće, smatra Đurković.

Tramp donosi stabilnost

Bajden će, prema Đurkovićevom mišljenju, ostati predsednički kandidat Demokratske stranke, uprkos tome što je, neposredno pošto je u jednom intervjuu rekao da će se povući ukoliko mu lekari to budu savetovali, objavljeno da je oboleo od Kovida.
Republikanci su na konvenciji iz rukava izvukli još jedan adut – Džej Di Vensa, koga je Tramp izabrao za potpredsedničkog kandidata. Sa njegovom pojavom, podmlađuje se američki politički pejzaž, a on će da privuče mlađu populaciju koja je većinom do sada bila uz Demokrate.
Dok ima izraženi proizraelski stav, Vens je veoma skeptičan što se tiče pomoći Ukrajini.
„Vidimo da se pravi slagalica u kojoj možemo očekivati da je Izrael zainteresovan za brzo okončanje ukrajinske krize, uz koncesije Rusiji, da bi se otvorio prostor za ozbiljnije bavljenje Bliskim istokom na način na koji oni žele. Oni su veoma nezadovoljni opštim razvojem situacije, sa razvojem ogromne moći koju je Iran stekao od 2010. Iran je, možda, najvažnija bliskoistočna sila i to je jedno od potencijalno najozbiljnijih pitanja“, objašnjava Đurković.
Da će mir u Ukrajini i pregovori sa Rusijom biti u fokusu Trampove politike ukazuje i mirovna inicijativa mađarskog premijera Viktora Orbana, koja je koordinisana sa Donaldom Trampom.

Svet se radikalno menja

Politički događaji u svetu se ubrzavaju – pored ukrajinskog konflikta, Afrika prolazi kroz radikalne promene, kaže Đurković.
„Francuzi su maltene isterani iz svojih kolonija u poslednjih par godina, pa su počeli, po principu spojenih sudova, da se, kao protivudar Rusiji, mešaju u Jermeniju. Sa druge strane, Azerbejdžan zbog toga podržava proteste opozicije i separatiste u Novoj Kaledoniji. Kada to povežete, vidite jedno opšte ludilo“, ocenjuje on.
Uz to, evidentan je uspon Kine i Indije. Sve u svemu, svet klizi prema novom Hladnom ratu, koji neće biti isti kao onaj prošli, smatra Đurković, jer više nema ideološke dimenzije.

„Ono što vidimo je da Kina i Rusija naprosto traže svoje mesto za stolom sa onima koji misle da treba da vladaju svetom kao da je 1900. Velika su pomeranja i pitanje je da li će svet u pet do deset godina ući u novu vrstu konfrontacije koja bi podsećala na Hladni rat ili će u SAD prevladati ljudi koji će da shvate da je to vrlo rizično i da Amerika na drugačiji način mora da rešava proces adaptacije na novi sistem moći u svetu“, kaže naš sagovornik.

Svet se radikalno menja i Zapad će morati da nađe način kako da razgovara sa afričkim i azijskim državama na drugačiji način, zaključuje on.
Ceo intervju sa Mišom Đurkovićem u emisiji Od četrtka do četvrtka, pogledajte u video prilogu.
Donald i Melanija Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
SVET
Tramp zvanično prihvatio nominaciju za predsedničkog kandidata: Bog je na mojoj strani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala