- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp zvanično prihvatio nominaciju za predsedničkog kandidata: Bog je na mojoj strani

© Tanjug / AP/Paul SancyaDonald i Melanija Tramp
Donald i Melanija Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Pratite nas
Bivši predsednik SAD Donald Tramp zvanično je na konvenciji Republikanske stranke prihvatio nominaciju za kandidata na predsedničkim izborima, ističući da se kandiduje da bude predsednik čitave Amerike, a ne samo polovine zemlje.
Tramp, koji je nosio veliki beli zavoj na desnom uhu, istakao je u govoru na konvenciji u Milvokiju da nema pobede ako se dobije samo pola Amerike.
Govoreći o napadu koji je doživeo na skupu u Pensilvaniji, Tramp je rekao da ne bi ni trebalo da bude na konvenciji u Milvokiju, ali da je, kako je rekao, "Bog bio na njegovoj strani".
"Svuda mi je curila krv, pa ipak na neki način sam se osećao veoma bezbedno jer je Bog na mojoj strani”, kazao je on hiljadama pristalica na konvenciji.
Bivši predsednik je poručio da se nesloga i podele u društvu moraju zalečiti.
"Moramo da delujemo brzo. Kao Amerikance nas veže jedna zajednička sudbina. Dižemo se zajedno ili se raspadamo", istakao je Tramp.
On je pozdravio i svoje pristalice koji su bili očevici atentata na njega i zatražio minut ćutanja u znak sećanja na poginulog bivšeg vatrogasca Korija Komperatorea, koji je bio u publici na mitingu u Pensilvaniji, kada je pucano na Trampa.
Potom je Tramp prišao Komperatoreovoj uniformi i šlemu koji su bili izloženi na bini i poljubio vatrogasni šlem.
Bivši predsednik je još jednom pozvao na pomirljiv ton, naglašavajući da se ne smeju demonizovati razlike i drugačije mišljenje.
Itakao je da zemlja ne može da izdrži još četiri godine ovakve administracije i poručio da je vreme za promene.
"Ovo je međunarodna kriza kakvu je svet retko kad video. Rat sada besni u Evropi i na Bliskom istoku, rastuća avet sukoba visi nad Tajvanom, Korejom, Filipinima i čitavom Azijom, a naša planeta se nalazi na ivici Trećeg svetskog rata, a ovo će biti rat kao nijedan drugi", ocenio je republikanac.
Bez obzira na opasnosti, kako je dodao, "ništa nas neće pokolebati i ništa nas neće usporiti i niko nas nikada neće zaustaviti".
"Nastavićemo da težimo našoj zajedničkoj i slavnoj sudbini — i nećemo propasti", naglasio je.
Osvrćući se na spoljnu politiku, Tramp je obećao da ne samo da će učiniti zemlju bezbednijom, već i pomoći stabilnosti u svetu. Pohvalio je Orbana, rekao da je imao dobar odnos sa Kim Džong Unom, navodeći da je dobro biti u dobrim odnosima sa nekim ko ima nuklearno oružje.
Njegovom pobedom u novembru biće završene "godine rata, slabosti i haosa", obećao je..
"Mogao sam da zaustavim ratove telefonskim pozivom", naglasio je.
Tramp je izneo tvrdnju da su sudske tužbe protiv njega deo demokratske zavere, ocenjujući da bi Bajden doneo "traći svetski rat".
Ponovio je i tvrdnju da su demokrate pokrale izbore 2020. godine.
Bivši predsednik je istakao i da je na delu "invazija" migranata na južnim granicama i naglasio da jedino on može spasti zemlju i "zaustaviti ratove jednim telefonskim pozivom".
Tramp je govorio i o jačanju američke vojske, sugerišući da bi SAD mogle da izgrade raketni odbrambeni sistem tipa Gvozdene kupole iznad čitave zemlje, sličan onome koji ima Izrael.
"Ojačaćemo našu vojsku i izgraditi Gvozdenu kupolu kako bismo obezbedili da nijedan neprijatelj ne može da napadne našu domovinu", istakao je on, dodavši da bi kompletan taj raketni sistem bio proizveden u SAD.
Na kraju Trampovog govora, dok je 100.000 balona palo sa plafona, Trampu se na sceni pridružila njegova supruga, bivša prva dama Melanija Tramp i članovi njegove porodice koji su sedeli u porodičnoj loži sa njim, uključujući Donalda Trampa mlađeg, Erika Trampa, Ivanku Tramp i Kaja Trampa.

Mediji: Tramp i Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor

Tramp i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor, rekla su dva dobro obaveštena izvora za Si-En-En.
To će biti njihov prvi razgovor otkako je Tramp napustio Belu kuću.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala