- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ko je spremao atentat na Putina

© Sputnik / Fotohost-agentstvo brics-russia2024.ru / Uđi u bazu fotografijaLimuzina Vladimira Putina
Limuzina Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2024
Pratite nas
Ukrajinske obaveštajne službe nemaju iskustvo, niti naučno-tehnički potencijal da organizuju atentate na državnike i visoke zvaničnike i stoga su im u pripremi atentata na ruskog predsednika Vladimira Putina pomogle Sjedinjene Države i Velika Britanija, kaže ruski ekspert Oleg Glazunov.
Organizovanje atentata na predsednika i visoka lica je kompleksan zadatak, objašnjava on, komentarišući izjavu portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da je kijevski režim pripremao neuspeli atentat na ruskog predsednika, uz direktno učešće i finansiranje „anglosaksonskih gospodara“.
Zaharova je precizirala i da je pokušaj atentata na Putina, o kojem je govorio načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov, pripreman američkim novcem.
„Organizovati atentat na predsednika nije tako lako. To nije neka vrsta terorističkog napada, niti ubistvo novinarke Darje Dugine, gde treba podmetnuti eksploziv u automobil i izazvati eksploziju. Ovde morate pratiti kretanje i znati dnevnu rutinu. Ima tu mnogo detalja o kojima neću govoriti, ali činjenica je da je samo nekoliko obaveštajnih službi sposobno za to, a to su američka CIA, britanski MI6 i izraelski Mosad. Ostali takvim tehnologijama ne vladaju i teško da će ih u skorije vreme imati. Dakle, to je određeni stepen razvoja i države i obaveštajnih službi. Samo svetski igrači to mogu, a Ukrajina nije sposobna da sama organizuje takav atentat i stoga američki i, mislim, engleski trag ovde treba pratiti“, objašnjava Glazunov.
Informacija o pripremi atentata na Putina odjeknula je kao bomba u javnosti, nakon otvorenog priznanja načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova, koji je rekao da je bilo nekoliko pokušaja ubistva predsednika Rusije, ali da su oni bili neuspešni.
Budanov, koji je u Rusiji uključen na spisak terorista i ekstremista, u intervjuu jednom ukrajinskom mediju, 13. jula, priznao je da su na tome radili ukrajinski obaveštajci.
On je takođe naveo i da je Putin na vlasti u Rusiji više od 20 godina, pa Rusi sada „imaju strah da ga ne izgube, jer je on garant njihove životne stabilnosti“.

Zašto Zapad ćuti

Na pitanje zašto je Budanov rešio da baš u ovom trenutku javno obelodani takve informacije, Glazunov kaže:
„Na frontu nema nikakvi pobeda, Ukrajinci se povlače, a Budanovu je potrebno da izveštava o nekakvim pobedama i zato kaže: ‘Evo, mi smo organizovali atentat’. Ovim će završiti izveštaj i prikazati kako ukrajinske obaveštajne službe nešto rade. Time želi da oduševi građane Ukrajine, pa će mnogi pomisliti da je služba uspešna, da ukrajinski obaveštajci mogu da urade neke takve stvari. Mislim da ovde ponajviše ima elementa hvalisanja i pokušaja da prikaže kako su ukrajinske obaveštajne službe dobre i da mogu da dosegnu do ruskog predsednika. To je sve, ne vidim ništa drugo u tome. Ali, kao što rekoh, teško da su ukrajinske specijalne službe to mogle da urade same. Zato se i hvali da nešto rade“, ocenjuje Glazunov.
Na ozbiljne optužbe Moskve da iza svega stoje anglosasaksonci Zapad nije reagovao, čak za sada nije ni pokušao da negira tvrdnje o njihovoj umešanosti u pripremu atentata na Putina.
„Zašto bi Zapad reagovao na ovo i kako bi trebalo da reaguje? Šta da kaže – da nije istina?! Zapadu je svejedno, nije im bitno. Mi smo u ratu. Treba shvatiti da ovo nije rat između Ukrajine i Rusije, već se rat vodi između Rusije i zapadnih zemalja - Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Evropske unije. Dakle, to je za njih normalna stvar. Tokom rata, uvek se vrše atentati na lidere drugih zemalja. Dakle, za njih je sve uobičajeno, normalno“, objašnjava Glazunov.

Putin je dobro zaštićen

Govoreći o bezbednosti predsednika, Kremlj je potvrdio da je Putinovo obezbeđenje pojačano i da je „na potrebnom nivou“, a Glazunov ističe da je ruska Federalna služba bezbednosti jedna od najboljih na svetu.
„Imamo već decenijski proveren sistem zaštite državnog vrha, koji je razrađivan još od vremena Josifa Staljina. On je jedan od najboljih na svetu, zajedno sa Mosadom, odnosno sa Izraelom. U Izraelu je sistem obezbeđenja najviših državnih zvaničnika veoma dobro razvijen, baš kao i naš. Tačnije, to su dva najbolja sistema. Osim toga, izraelske obaveštajne službe su mnogo toga ‘pozajmile’ od našeg Komiteta državne bezbednosti, od 9. uprave. To jest, mi smo naslednici 9. uprave KGB-a. Tokom rada 9. uprave nije bilo nijednog uspešnog atentata – ni na Brežnjeva, ni na Hruščova, ni na Andropova ili bilo kog drugog državnog lidera. Dakle, mi smo naslednici tog starog sistema i naše službe zaista dobro rade“, zaključio je Glazunov.
Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov izjavio je da su pretnje koje predstavlja kijevski režim očigledne, ali da je ruski predsednik pouzdano zaštićen od njih.
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp nakon pokušaja atentata na mitingu u Pensilvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
RUSIJA
Zaharova: U SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala