- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki novinar osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže u Rusiji; SAD traže njegovo oslobođenje

© Sputnik / Alexei Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRuski vrhovni sud u Moskvi.
Ruski vrhovni sud u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Pratite nas
Regionalni sud u Sverdlovsku osudio je novinara američkog lista „Volstrit džornal“ Evana Gerškoviča na 16 godina zatvora zbog špijunaže, javlja reporter Sputnjika. Iz Vašingtona poručuju da će nastaviti da rade na njegovom oslobođenju.
Kako je saopšteno iz suda, Gerškovič nije priznao krivicu, ali dokazi koji su bili predočeni sudu bili su dovoljni za presudu.
Šef krivično-pravnog odeljenja tužilaštva Sverdlovske oblasti naveo je da je na sudu utvrđeno i dokumentovano da je Gerškovič po nalogu CIA u martu 2023. godine prikupljao poverljive informacije o radu „Uralvagonzavoda“ za proizvodnju i remont vojne tehnike. Advokati novinara nisu komentarisali presudu.
Federalna služba bezbednosti Rusije je 30. marta 2023. godine saopštila da je Evan Gerškovič priveden u Jekaterinburgu zbog sumnje da se bavio špijunažom u interesu američke Vlade.
Prema podacima ruske službe, Amerikanac je prikupljao informacije, koje su bile državna tajna, „o radu jednog preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

Reagovala Amerika

S tim u vezi, predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da Vašington neće prestati da radi na oslobođenju američkog državljanina Evana Gerškoviča.
Bajden je rekao da je povratak Gerškoviča, kao i drugih Amerikanaca u domovinu - glavni prioritet njegove administracije.
„Sjedinjene Američke Države neće obustaviti napore da ga vrate kući“, navodi se u dokumentu, koji je objavila Bela kuća.
Američki državni sekretar Entoni Blinken prokomentarisao je navode da „Moskva možda drži Gerškoviča dok čeka ishod predstojećih američkih predsedničkih izbora u novembru“.
„Svaki pokušaj repatrijacije određenih Amerikanaca je deo procesa razmene, diskusije i potencijalnih pregovora. U zavisnosti od toga šta druga strana traži, ona će izvući sopstvene zaključke o tome da li su njeni zahtevi ispunjeni. Ne mislim da to zavisi od izbora u SAD ili bilo gde drugde“, rekao je on.
Reagovao je i „Volstrit džurnal“. Rukovodstvo američkog lista je obećalo da će učiniti sve što je moguće da osigura njegovo oslobađanje.
„Nastavićemo da činimo sve što možemo u cilju njegovog oslobođenja i da podržimo njegovu porodicu“, navodi se u saopštenju koje je potpisalo rukovodstvo i izdavačka kuća američkog lista.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je nedavno u Njujorku da Moskva ima dolaze o umešanosti novinara u špijunažu i da su ruske i američke specijalne službe u kontaktu popitanju razmene.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
RUSIJA
Moskva: Američke službe koriste novinare kao svoje agente
Pogledjate i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala