- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Američke službe koriste novinare kao svoje agente

© Sputnik / Vitaliy BelousovMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Američke obaveštajne službe, suprotno zakonima SAD, nastavljaju da koriste novinare kao svoje agente, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je skrenula pažnju na to kako su u SAD „obeležili“ godišnjicu hapšenja novinara američkog lista „Vol strit džurnal“ Evana Gerškoviča, koji se u Rusiji sumnjiči za špijunažu – u jednom od poslednjih martovskih brojeva naslovna strana tog lista bila je skoro potpuno prazna. Na njoj je objavljena samo crno-bela slika Gerškoviča sa naslovom „Ovde je mogla da bude njegova reportaža“.

„Evan Gerškovič je mogao da piše o terorističkom granatiranju ruskih gradova kojima se poslednjih meseci bavi kijevski neonacistički režim. Militanti gađaju i novinare, uključujući američke“, kazala je Zaharova.

Kako je dodala, Gerškovič je mogao da napiše „veliki članak o svim kolegama novinarima koje je kijevski režim ubio: Olesu Buzinu, Pavlu Šeremetu, Andreju Stenjinu, Anatoliju Kljajnu, Igoru Korneljuku, Antonu Vološinu i mnogim drugima“.

„Mogao je, ali iz nekog razloga sve te godine dok je radio u Rusiji nije pisao o tome. Mogao je – da se bavio novinarstvom, a ne špijunažom. Inače, ne isključujem mogućnost da je američki list na ovaj način iskazao negodovanje na račun američkih obaveštajnih službi koje, suprotno zakonima SAD, nastavljaju da koriste novinare kao svoje agente“, ocenila je Zaharova.

Ona je takođe skrenula pažnju na to da „nijedan list u SAD nijednom nije objavio“ takvu naslovnu stranu u znak podrške američkom novinaru Gonzalu Liri koji je „proveo osam meseci u ukrajinskom zatvoru gde je mučen, a gde su ga na kraju u januaru ubili službenici Službe bezbednosti Ukrajine“.

„Uzgred, jesu li u Americi pokrenuli krivični postupak zbog njegovog ubistva? Nisam primetila“, konstatovala je Zaharova.

Federalna služba bezbednosti Rusije je 30. marta 2023. godine saopštila da je Evan Gerškovič priveden u Jekaterinburgu zbog sumnje da se bavio špijunažom u interesu američke Vlade. Prema podacima ruske službe, Amerikanac je skupljao informacije, koje su bile državna tajna, „o radu jednog preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.
Pogledajte još:
Pripadnik FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
RUSIJA
Rusija: Priveden dopisnik "Volstrit džornala" zbog sumnje da se bavio špijunažom; List demantuje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala