- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Znamo ko je naručilac ideje o odbrambenoj uniji EU

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Evropska unija svojom militarizacijom preti da isprovocira novu, veću katastrofu, izjavio je za Sputnjik šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrole nad naoružanjem Konstantin Gavrilov, komentarišući ideju predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen da EU pretvori u odbrambenu uniju.
„Osnivači EU su još krajem 40-ih godina prošlog veka, početkom 50-ih godina kao njen temelj postavili cilj sprečavanja novog rata na kontinentu. Cilj je takođe bio i porast blagostanja evropskih građana. Ali, šta vidimo posle 70 godina? Intenziviranje ratne psihoze provlači se kao crvena nit kroz aktivnosti ove integracione unije“, istakao je Gavrilov.
Diplomata je dodao da je sankciona politika za Evropu bila kao rikošet koji je rezultirao neviđenom energetskom krizom i inflacijom.

„Idejni tvorci EU bi bukvalno trebalo da se prevrću u grobu, jer evropski projekat, uprkos prvobitnim zadacima finansira krvoproliće u Ukrajini i svojom militarizacijom preti da izazove novu, veću nesreću“, ocenio je sagovornik.

Istovremeno, on je podvukao da treba shvatiti ko je naručilac ove ideje.
„Sjedinjenim Američkim Državama ide u prilog da upravo Evropljani ulažu više u odbranu i time ojačaju evropski oslonac NATO. Na kraju krajeva, u slučaju eskalacije napetosti, Amerikanci su kao i uvek preko okeana“, naglasio je Gavrilov.
Pored toga, prema njegovim rečima, Vašington nikada neće dozvoliti svojim evropskim potčinjenima da budu nezavisni u vojno-političkim poslovima.
On je takođe ponovio da Rusija nikada nije i ne predstavlja pretnju po EU.
„Međutim, sve agresivniji antiruski potezi kolektivnog Brisela i nadalje će nas primoravati da preduzimamo kompenzacione mere u cilju osiguranja bezbednosti“, poručio je diplomata.
On je zaključio da Rusija pažljivo prati pojačanu tendenciju ka militarizaciji EU.
Prethodno, Ursula fon der Lajen obećala je danas da će pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike, ukoliko ponovo bude izabrana za drugi mandat na čelu Evropske komisije.
Trojicka kula, Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
RUSIJA
Kremlj o odbrambenoj uniji EU: Evropa nastrojena na konfrontaciju, promenićemo pristup
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala