- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o odbrambenoj uniji EU: Evropa nastrojena na konfrontaciju, promenićemo pristup

© Sputnik / Vladimir VyatkinTrojicka kula, Kremlj, Moskva
Trojicka kula, Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Izjava šefa Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će u slučaju njenog reizbora na tu funkciju pretvoriti Evropsku uniju u odbrambenu uniju očigledno govori o smeni prioriteta i davanju vojnog prizvuka EU, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Portparol je istakao da perspektiva pretvaranja EU u odbrambenu uniju primorava Rusiju da na odgovarajući način konfiguriše i svoje spoljnopolitičke pristupe.
Prema njegovim rečima, Kremlj veruje da će se rad u okviru odbrambenog saveza u EU ukrštati sa saradnjom koje evropske zemlje sprovode u NATO-u.

„U svakom slučaju, to potvrđuje opšti stav evropskih država u pravcu militarizacije, eskalacije napetosti, prema konfrontaciji i oslanjanju na konfrontacione metode svoje spoljne politike. To je realnost sa kojom moramo da živimo. Naravno, sve to primorava nas da na relevantan način formiramo i naš spoljnopolitički pristup“, objasnio je Peskov.

On je u vezi sa tim takođe istakao da Rusija nije predstavljala i ne predstavlja nikakvu pretnju ni po koga u Evropskoj uniji, a u Ukrajini brani svoje interese u uslovima kada su zemlje EU isključile svaku mogućnost dijaloga i uzimanja u obzir zabrinutosti Moskve.
Prethodno, Ursula fon der Lajen obećala je danas da će pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike, ukoliko ponovo bude izabrana za drugi mandat na čelu Evropske komisije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala