- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Glavna uprava obaveštajne agencije ukrajinskog Ministarstva odbrane u potpunosti prilagođena CIA

© Sputnik / StringerZgrada ukrajinske vlade
Zgrada ukrajinske vlade - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Struktura i funkcionisanje Glavne uprave obaveštajne agencije ukrajinskog Ministarstva odbrane u potpunosti su prilagođeni zadacima CIA, navodi se u izveštaju ruske laboratorije „Intelidžens ekspres“.
Aktivnosti agencije usmereni su pre svega na Rusiju, saveznike i Donbas.
„Nakon prisajedinjenja Krima Rusiji 2014. godine CIA je drastično pojačala saradnju sa ukrajinskim specijalnim službama u cilju njihovog jačanja i reformisanja. Ali, kao što je već tradicija, najveći deo napora nije bio usmeren na Službu bezbednosti Ukrajine ili Spoljnu obaveštajnu službu, već na Glavnu upravu obaveštajne agencije Ministarstva odbrane. U Vašingtonu su od početka formiranja specijalnih službi u nezavisnoj Ukrajini procenili da će biti mnogo lakše reformisati i prilagoditi kompaktnu i mladu strukturu nego nezgrapnu naslednicu KGB, koja je delimično očuvala njene tradicije i osoblje“, navodi se u izveštaju.
Glavna uprava obaveštajne agencije Ministarstva odbrane Ukrajine je 2015. godine imala manje od 5.000 pripadnika, uključujući specijalce koji su ostali delimično pod njenom kontrolom.
„U narednih nekoliko godina Uprava je u potpunosti preorijentisana pod rukovodstvom predstavnika CIA u Kijevu“, napominje se u izveštaju.
Štaviše, CIA je platila i izgradnju zgrade u kojoj je smeštena ova agencija u Kijevu.
Laboratorija „Intelidžens ekspres“osnovana je s ciljem sprovođenja analiza i sistematizacije dostupnih informacija koje se odnose na obaveštajne službe raznih država sveta.
CIA - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
RUSIJA
Špijunske igre: CIA koristila Ukrajinu za diverzije protiv Rusije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala