- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vekovima stare grenlandske ajkule kriju tajnu ljudske dugovečnosti /video/

© Foto : Unsplash/Laura CollegeAjkula
Ajkula - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Velike grenlandske ajkule mesožderke poznate su po izuzetnoj dugovečnosti. Žive najmanje 272 godine, a moguće je i do 400 godina. Tačan razlog njihovog dugog života ostaje nepoznat, iako se sumnja da su glavni razlozi toga spor rast i niska stopa metabolizma.
Razumevanje ovih faktora takođe može imati koristi za ljudsko zdravlje, potencijalno produžavajući ljudski životni vek.
„Bolje razumevanje anatomije i prilagođavanja dugovečne vrste poput grenlandske ajkule može omogućiti da poboljšamo zdravlje ljudi, rekao je za „Biznis insajder“ Evan Kemplison, doktorant na Univerzitetu u Mančesteru.

Minimalan unos hrane

Kemplison je predstavio svoja otkrića na godišnjoj konferenciji Britanskog društva za eksperimentalnu biologiju. Grenlandske ajkule, koje žive na Arktiku i severnom Atlantiku, narastu do sedammetara u dužinu i teže do tone i po. Mogu da prežive s minimalnim unosom hrane jer primerku ove vrste od 224 kilograma, na primer, treba samo 57 do 170 grama hrane dnevno, pokazala je studija iz 2022. godine.
Kemplisonovo istraživanje pokazalo je da njihov metabolizam ne usporava s godinama, što može objasniti njihovu dugovečnost.
„Kod većine vrsta očekivali biste da, kako životinja stari, aktivnost enzima varira“, objasnio je on.

Novi uvidi u ljudsko starenje?

Međutim, grenlandske ajkule stare od 60 do 200 godina nisu pokazale značajne varijacije u aktivnosti enzima.
„Neki od enzima će se vremenom smanjiti jer mogu da počnu da se kvare ili degradiraju, dok će se drugi nadoknaditi i povećati aktivnost kako bi se osiguralo da životinja nastavi da proizvodi dovoljno energije“, dodao je Kemplison.
On sada planira da proučava više enzima kako bi razumeo promene dok ajkule stare.
„Starenje je neverovatno složen sistem i još uvek nemamo konačan odgovor o tome kako tačno funkcioniše“, primetio je on.
Razumevanje starenja ajkula moglo bi otkriti uvid u starenje ljudi, kao što su genetske greške i nestabilnost proteina.
„Želimo da bliže pogledamo neke od ovih karakteristika kako bismo utvrdili da li grenlandska ajkula pokazuje bilo kakve znake tradicionalnog starenja“, rekao je Kemplison.
Uprkos njihovoj dugovečnosti, Svetska unija za očuvanje prirode smatra da su grenlandske ajkule skoro ugrožene zbog promene klime i zagađenja mora.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala