- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Cela Srbija u crvenom: RHMZ izdao upozorenje povodom izraženog toplog talasa - evo kad stiže osveženje

© Foto : Snimak sa ekrana/RHMZCrveni meteoalarm
Crveni meteoalarm - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Veoma izražen toplotni talas, uz deficit padavina, nastavlja se i narednih dana, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama., upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.
U upozorelju se navodi da će u Beogradu maksimalne temperature biti u intervalu od 36 do 40 stepeni uz tropske noći.
Usled visoih temperatura, na snazi je crveni meteo-alarm za celu Srbiju.
Crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vreme.
Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, navedeno je na sajtu RHMZ.

Izuzetni vremi talas na kratko će prekinuti blago osveženje.
RHMZ najavljuje da se od petka, 19. jula, u severnim, zapadnim i centralnim, a od subote, 20. jula, i u ostalim krajevima Srbije očekuje manji pad temperature sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Mogući poremećaji sna i smanjenje radne sposobnosti

Nepovoljna biometeorološka situacija pojačaće uobičajene tegobe kod hronično obolelih i osetljivih osoba, pa im se savetuje oprez, pridržavanje saveta lekara, smanjenje fizičkih aktivnosti i primena adekvatne zaštite od UV zračenja.
Od meteoropatskih reakcija mogući su poremećaji sna i smanjenje radne sposobnosti. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana koncentracija.
Pažljivo slušajte savete pre svega lekara: nosite laganu odeću, redovno pijte terapiju i dosta tečnosti, i ne izlazite napolje ako ne morate.

Crna Gora, BiH i delovi Hrvatske i danas u crvenom zbog visokih temperatura

Zemlje regiona i danas su pod meteo upozorenjima na topli talas, cela Crna Gora i BiH su u crvenom, kao i delovi Hrvatske, a predviđene temperature će u nekim mestima dostizati preko 40 stepeni Celzijusa.
Kada je o Hrvatskoj reč, jutros je najtoplije bilo u Dubrovniku, 27.5 stepeni.Hrvatski meteorolozi prognoziraju da će se vrućine nastaviti i u drugom delu sedmice, posebno na Jadranu, dok će u unutrašnjosti prolazno osveženje doneti ipak učestaliji pljuskovi, koji će posebno izraženi biti u petak.
Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje zbog nastavka toplotnog talasa na području cele Srpske. Temperatura vazduha danas će biti i do 42 stepena Celzijusa.
Crveno upozorenje je i na teritoriji cele Federacije BiH, a temperature na području mostarske regione dostizaće oko 42 stepena Celzijusa, na prostoru višegradske regije maksimalne temperature vazduha biće između 37 i 42 stepena, a na planinama oko 30 stepeni.
Građani su pozvani da preduzmu mere opreza tokom najtoplijeg dela dana i da se ne izlažu velikim naporima. Posebno upozorenje se odnosi na starije i zdravstveno ugrožene osobei decu.
Ne isključuju se pojave olujnog nevremena u planinskim delovima.
Apel građanima zbog visokih temperatura uputio je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji, kažu, svakodnevno vodi evidenciju o broju pacijenata kojima je potrebna pomoć.
I u celoj Crnoj Gori je proglašen crveni meteo alarm zbog veoma toplog talasa, s tim da se popodne lokalno mogu očekivati i oblačnosti. Maksimalna temperatura je prognozirana od 36 do 43 stepena, a UV indeks će biti visok - 10.
Veoma toplo vreme sa temperaturama oko i iznad 41 stepeni danas će biti i na teiritoriji Severne Makedonije, a isto vreme se najavljuje i za naredne dane.
Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio RSM, Vlada je odlučila da trudnice i osobe starije od 60 godina budu oslobođenje radnih obaveza do četvrtka.
Poslodavcima se preporučuje reorganizacija radnih aktivnosti kako bi se izbegla gradnja i druge fizičke aktivnosti na otvorenom u periodu od 11 do 17 časova, a vrtići u tom periodu dana ne bi smeli da izvode decu napolje.
klima uređaj - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
DRUŠTVO
Šta se dešava ako smo ceo dan pod klima – uređajem: Ovo kaže nauka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala