Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Strašan falsifikat kojim se proteruju Srbi: Atak na poslednji srpski grad na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije izvršili su pretrese na dve lokacije u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije izvršili su pretrese na dve lokacije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
Pratite nas
Oduzimanjem stanova Srbima u Kosovskoj Mitrovici Albanci žele da izmene etničku strukturu u poslednjem srpskog gradu na KiM i oteraju sasvim Srbe, kaže za Sputnjik Luka Jovanović, profesor na Prištinskom univerzitetu.
Rok koji su Srbi iz Severne Mitrovice nedavno dobili od prištinske Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine da se isele iz svojih stanova, još nije prošao, a mnogi sugrađani strepe da će se i njima desiti slična stvar.
Priština je inače nedavno donela odluku o oduzimanju stanova Srbima sa severa KiM koju su ih otkupili ili zakupili od Unmika između 1989. i 1999 godine.

Novi vid pritiska na Srbe

Za sada se spor vodi oko desetak stanova, objašnjava Jovanović, uz napomenu da je ovo još jedan vid pritiska da Srbi samo napuste Kosovo i Metohiju.
„Uglavnom je reč o stanovima koje je dodeljivala svojevremeno Trepča, kako na jugu, tako i na severu KiM. Problem je što ovo što se sada dešava svrstano pod stavku „Opšta imovina na KiM“, a to je pitanje koje nikada nije rešeno. Jer, ako se govori o ovom pitanju uopšteno, oko 99 procenata imovine koja je uzurpirana na KiM je imovina Srba. Međutim ona se ne tretira tako od strane Agencije,“ kaže Jovanović.
Po njegovim rečima, Priština se “uhvatila“ za stanove koji su tada već raseljeni Srbi iz drugih delova KiM dobili na korišćenje od Unmika i za koje su plaćali kiriju.
„Pitanje oduzete imovine bi trebalo da problematizuje zbog oduzete srpske imovine. A ovo što je prištinska agencija pokrenula tiče se povratka stanova koje je Unmik dodelio Srbima na korišćenje, a koji su bili društvena imovina Trepče. Dodeljeni su tadašnjim radnicima Albancima koji su te stanove napustili tokom rata. Problem je što su to društveni stanovi Trepče, ali dokumentacija za njih je uglavnom rađena u centralnoj Srbiji. Priština te papire ne priznaje. Dakle, njima je bitno da je Albanca bio taj koji je živeo u stanu, to jest, prvi kome je stan bio dodeljen da živi u njemu i ništa više. U međuvremenu se desila i otkupnina stanova koja je bila legalna tokom osamdesetih godina. Stanovi koji su ostali u društvenoj svojini UN Habit, pod kontrolom Unmika, dodeljeni su tada izbeglim Srbima tokom rata i pogroma 2004. Ljudi su živeli u njima uz adekvatnu kiriju,“ napominje Jovanović.

Krivotvoreni vlasnički list

Problem je nastao jer su mnogi Albanci krivotvorili vlasnički list od tih stanova tokom vremena i uknjižili ih na svoje ime u Prištini. Tako da sada ispada da su Srbi uzurpirali njihove stanove.
„Podsećam vas da je Mitrovica jedina urbana sredina na KiM gde žive Srbi, a cilj Prištine je da izmeni etničku strukturu i u ovom poslednjem bastionu našeg naroda. Otuda sada izvlačenje ove priče „iz fioke“. Uzgred, mnoge od tih stanova su Srbi otkupili od Albanaca koji su ih „prisvojili“ ali njihova dokumentacija nije validna jer je urađena u Srbiji. Odnosno Priština ih pravno ne prepoznaje i ne priznaje,“ kaže Jovanović.
On smatra da je vrlo lukavo to što Priština selektivno pokreće pitanje ovih stanova, a da pri tom nema ni slova o oduzetoj srpskoj privatnoj imovini u celosti.
Ne rešava se privatna imovina Srba u Prištini, Uroševcu, Peći, Đakovici koja je i dan danas „uzurpirana“ od strane bivših pripadnika OVK. Tako da se ovo samo može gledati kao novi pritisak na Srbe koji i onako nemaju prava koja im po Povelji UN pripadaju, a koja su nesporna svuda u svetu,“ zaključuje Jovanović.
Po njegovim rečima, upravo zbog činjenice da ima puno uzurpirane srpske imovine na KiM, nikada nije ni usvojen zakon o povraćaju privatne imovine, što im bila i obaveza uz povratak Srba na KiM, a predviđeno je i Rezolucijom 1244.

„Najfrapantnije je to što su se na udaru našli i oni Srbi koji u stanovima žive još od kraja 60-ih godina, ali kojima Priština ne priznaje otkup stana i prelazak iz društvene u privatnu imovinu," ističe sagovornik Sputnjika.

Srbi potražuju pravo na 41.000 stanova

Inače, od rata naovamo Srbi su podneli oko 41.000 zahteva za povraćaj privatne imovine što Unmiku što kasnije kosovskom pravosuđu, i Kosovskoj agenciji za imovinu, a samo jedan slučaj je rešen u korist Srpkinje koja je povratila svoju uzurpiranu imovinu.
Jovanović kaže da je upravo ta činjenica i jedna od glavnih stavki koja je onemogućila povratak Srba na KiM, posebno posle martovskog pogroma 2004. godine kada su Srbi očišćeni iz svih gradova na KiM, a i iz nekih prigradskih mesta koja su bila čisto srpska.
„Mislim na žalost da se ni ovde neće ništa desiti u korist Srba. I samo je pitanje kada će i ostalima stići nešto slično na adresu,“ zaključuje Jovanović.
Direktorka Kosovske agencije za poređenje i verifikaciju imovine Aferdita Beka Arifaj pozvala je Srbe kojima preti iseljenje iz stanova, da dobrovoljno napuste svoje domove.
U saopštenju Agencije navodi se navodi da su ovi predmeti rešeni pravosnažnim odlukama. Ona je Srbe pozvala da "sarađuju sa Agencijom i dobrovoljno oslobode svoju imovinu", dodaje se u saopštenju, u kojem se navodi i da je Agencija "posvećena zaštiti imovinskih prava širom Kosova, u skladu sa relevantnim zakonodavstvom".
Srbi, inače imaju tapije na 60 odsto teritorije na KiM, a zbog činjenice što Kosovo nije u ne postoji zakonsko pravo da se obrate u Strazburu.
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2018
Otkrivamo mehanizam pljačke Srba na Kosovu kojom se bave tri kriminalne grupe (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala