- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Perina rabona: Fudbal bez „devetki“ i „desetki“ i poraz jednog Španca!

© AP Photo / Matthias SchraderHari Kejn
Hari Kejn - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
Pratite nas
Još jedno prvenstvo Evrope je iza nas, turnir u kom je Španija ispisala istoriju zbog veličanstvenih „sedam od sedam“ i rekordnog četvrtog pokoravanja Starog kontinenta. U finalnom sudaru Španaca i Engleza, čini se na prvu loptu da je pobedio fudbal, ali realnost je, nažalost, potpuno drugačija.
Izgubio je!
Gotovo je!
Gledali smo fudbal bez „devetki“ i „desetki“. Desetki nema poprilično dugo u modernom loptanju 11 jednakih gladijatora, igre u kojoj se sve svodi na besprekornu fizičku pripremu u tom pravougaonom „travnatom pravougaoniku“.
Isčezle su prave desetke, umetnici u baratanju bubamarom, liderskim spososnostima, kreacijima, ma pustite mašti na volju... Odavno nema Maradone, Zidana, Ronaldinja, Mesija, Totija, Del Pjera, samo što je Evropsko prvenstvo u Nemačkoj postalo siromašnije i za „duge devetke“.
Usudiću se da napišem da više nema klasičnih napadača, onih istinskih pravih devetki. I ne, neću ih nabrajati ko desetke, jer ih je ranije bilo na pretek, a sada one očigledno nisu potrebne nekom novom fudbalu koji gledamo i koji se mnogima s pravom ne sviđa!
Da, jeste Hari Kejn klasična devetka, jeste i Robert Levandovski, o da i Romelu Lukaku je, ali je ovo bio turnir za zaborav za njih. I nije to najtužnija priča koja je obeležila Evropsko prvenstvo, već da ovo nije bio turnir ni superstara Kilijana Mbapea, kao ni Fila Fodena i brojnih drugih asova.
Niko, apsolutno niko nije odskočio! Kapa dole Laminu Jamalu, momku koji je minule subote oduvao 17. svećiću na torti, ali ako je malo falilo da on ponese obe nagrade – za najboljeg mladog i najboljeg igrača EP, onda smo u problemu.
Onda je fudbal u ozbiljnom problemu!
Na kraju je njegov saborac Rodri poneo titulu najboljeg, čini se da je klasična kompenzacija. Jer, svesna je i UEFA kakav bi udarac za fudbal i presedan bio da je Jamal postao Mesi pre Mesija, Ronaldo pre Ronalda, i jednog i drugog.
Kad već pominjem ovog drugog, Kristijano Ronaldo se utopio u sivilo i poraz fudbala na Evropskom prvenstvo. Nije dao gol!
Bio je „nevidljiv“ poput Mbapea i gore navedenih, za kog će se ponovo čuti u podne 16. jula kada je zakazana promocija u Real Madridu na čuvenom „Santijago Bernabeu“.
Šta ćemo pamtiti iz ovog EP? Pamtićemo da su Španci ispisali istoriju i da slave svi Španci, osim jednog. Pitate se verovatno kog... Pa, Pepa Gvardiole. On je izgubio!
Kako i zašto? Veoma je prosto. Engleska je izgledala na turniru kao Mančester siti koji vodi najpoznatiji fudbalski „ćelavac“ na planeti. Igrala je igru dugih poseda, bez neke konkretne ideje i jasnog završnog udarca, a to je stil igre koji je implementirao Gvardiola u Mančester siti, a Engleska sa Sautgejtom svesno ili nesvesno „prepisala“.
Španija je porazila Englesku, bez te klasične devetke,a a upravo je Gvardiola pionir tog fudbala s lažnom devetkom još u Barsi, bez klasičnog napadača.
Možda je mnogima to u početku to bilo „vau“ i zanimljivo, ali odavno je prestalo da bude. Fudbal više nema draž, nema majstora u kopačkama - „desetki“, i „ubica“ devetki.
Najbolji strelac EP bio je „autogol“, drugo mesto podeliše Kejn i Olmo sa po tri gola, Kejn je pogađao s penala, to mu je zadatak, to mu je posao, a mi smo se svi uverili da je gotovo i da fudbal više nije isti.
Sve se uporno i dosadno svodi na gomile pretrčanih kilometara, nema tu više „vica“, lopte kroz noge, udaraca, a kamoli gola van šesnaesterca i iz slobodnog udarca.
I nešto pod hitno mora da se menja, jer ćemo svi MI, koji istinski volimo fudbal i od malih nogu smo zaljubljeni u loptu, „bubamaru“, krpenjaču, nazovite je kako hoćete i volite, biti nesrećni što je nestalo ono pravo – „desetke“ i „devetke“ zbog koji se fudbal igra i voli!
Argentina - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
SPORT
Kroz haos do spektakla i pobede u apsolutnoj drami – Argentina vlada Amerikom! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala