- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nema bolje reklame od ćeranja! Matija Bećković o zabrani Sputnjika u Crnoj Gori

© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Kada je svojevremeno puštena reč da su neke knjige Matije Bećkovića zabranjene, ljudi su počeli da ih ručno prepisuju i prodaju „ispod žita“. Zabranu Sputnjika u Crnoj Gori, Bećković, koga su i samog fizički „zabranjivali“ na tamošnjoj granici, tumači kao najbolju moguću reklamu. Svakoga će, kaže, zanimati da pročita šta je to što je zavredelo zabranu.
Gostujući u Sputnjikovoj Orbiti kulture, pesnik Matija Bećković osvrnuo se na zabranu koju je Vlada u Podgorici donela po pitanju rada svih ruskih medija u Crnoj Gori.
Najveći živi srpski pesnik ističe da su idejni tvorci te „genijalne“ zamisli, na svoju žalost i greškom, našli najbolji mogući način da svim zainteresovanim preporuče i Sputnjik i njega samog, budući da je naš „kolega“ po zabrani.
Sputnjiku je zabranjen rad, a Sputnjikovom čestom i dragom gostu, Matiji Bećkoviću, svojevremeno je bio zabranjen čak i fizički ulazak u Crnu Goru.

Jedan od velikih doprinosa mojoj poeziji bila je ta fama koju je neko svojevremeno stvorio rekavši da je jedna od mojih knjiga zabranjena. Sreo sam u Parizu čoveka koji je „ispod žita“ nabavio rukom ispisanu moju knjigu. Ja sam je od njega otkupio i dao mu istu knjigu, samo ištampanu, a taj čovek mi je objasnio da je moja knjiga bila zabranjena. U suštini, to je bila najbolja preporuka i najvažnija stvar koja je mogla da se kaže o mom ili bilo kom drugom, pa i Vašem delu. Zabraniti nešto znači da zabranjeno ima istinski i pravi razlog stvaranja i da je gonjeno kao što je gonjeno i sve ostalo što je sveto i važno. Prema tome, hvala im što su to uradili. Ne znam ko se toga setio, ali preporučio me na najbolji način, rekao je Bećković.

Kada ga sretne neko, a dešavalo se i to, pa ga upita „ćeraju li te još“, Bećković to smatra najboljim priznanjem i dokazom o bitnosti svog dela. Ukoliko ga još ćeraju, kaže on, znači da imaju dobar razlog za to. Protiv toga se ne treba braniti, niti zbog toga brinuti, zaključio je Matija Bećković za Sputnjik.
Skup podrške Rusiji u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
REGION
Poruka čitaocima Sputnjika u Crnoj Gori: Ako nas ukinu, čitajte nas na Telegramu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala