- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pod ruskim predsedavanjem BRIKS-a od početka godine organizovano 48 događaja

© Fotohost-agentstvo brics-russia2024.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Pratite nas
Za prvih šest meseci ruskog predsedavanja BRIKS-om već je održano 48 događaja, čiji je operater bio Fond „Roskongres“.
Za rusko predsedavanje BRIKS-om 2024. godine je u planu više od 250 događaja u 11 regiona Rusije, u organizaciji predstavnika federalne i regionalne izvršne vlasti, javnih organizacija i poslovne zajednice. Ključni događaj biće XIV samit BRIKS-a, koji će se održati u Kazanju od 22. do 24. oktobra.
„Multilateralni i višestruki organizacioni rad u okviru implementacije akcionog plana predsedavanja i njegovih prioriteta je pod rukovodstvom pomoćnika predsednika Ruske Federacije za spoljnu politiku Jurija Ušakova“, navodi se u saopštenju „Roskongresa“.
Konkretno, u okviru plana predsedavanja već su održani sastanci ministara prosvete, sporta, zdravlja, šefova tužilaštava i predsedavajućih vrhovnih sudova zemalja BRIKS-a. Važan događaj bio je sastanak ministara spoljnih poslova, uključujući prošireno zasedanje uz učešće država Globalnog juga i istoka u Nižnjem Novgorodu.
Direktori svemirskih agencija zemalja BRIKS-a razgovarali su o problemu sve veće količine svemirskog otpada i inicijativi za razvoj međunarodnog sistema za obezbeđivanje kosmičkih aktivnosti, koju je predložila ruska strana. Oni su takođe razgovarali o stvaranju Saveta za svemir BRIKS-a. Prvi put je održan Međunarodni forum BRIKS-a o nuklearnoj medicini na visokom nivou.
Rusija je preuzela predsedavanje asocijacijom 1. januara, a samo predsedavanje se odvija pod motom „Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost“.
Deseti Parlamentarni forum BRIKS-a održava se u Sankt Peterburgu 11. i 12. jula.
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
RUSIJA
Nadmašili G7: BRIKS postao jedan od najvećih ekonomskih centara sveta
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala