- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nadmašili G7: BRIKS postao jedan od najvećih ekonomskih centara sveta

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Pratite nas
Za 15 godina postojanja grupa BRIKS je postala jedan od najvećih ekonomskih centara sveta – udeo zemalja BRIKS u svetskoj ekonomiji već premašuje udeo zemalja G7 i taj jaz će se samo povećavati, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„Članice BRIKS su uprkos sankcijama i izazovima poboljšale svoje pozicije (prema ažuriranim podacima Svetske banke za 2023. godinu). Rusija je postala četvrta u svetu po paritetu kupovne moći i ostaje prva ekonomija Evrope. Kina je zauzela prvo mesto na rang listi, Indija – treće. Brazil se popeo na sedmo mesto. Među prvih 25 su i brojne nove članice BRIKS-a: Egipat (17), Saudijska Arabija (18), Iran (22)“, navodi Volodin.
Takođe podseća da je udeo država BRIKS u svetskom BDP-u po paritetu kupovne moći porastao na 36,8 odsto, premašivši pokazatelj G7 (29 odsto).
Volodin ocenjuje da su pozicije ekonomija zapadnih zemalja oslabile zbog nezakonitih sankcija i trgovinskih ratova koje su same pokrenule.
SAD su pale na drugo mesto i godinama ne mogu da povrate svoju pređašnju poziciju. Nemačka je ispala iz top pet, Francuska i Velika Britanija su na ivici da ispadnu iz prvih deset“, dodaje predsednik Dume.
Po njegovim rečima, Vašington i Brisel su uradili sve da prekinu međunarodne ekonomske odnose koji su građeni decenijama.
„Njihova politika sankcija i pokretanja trgovinskih ratova dovela je do formiranja novih tačaka rasta u svetu. SAD su, boreći se za svoju hegemoniju, mešajući se u unutrašnje poslove drugih zemalja, primenjujući dvostruke standarde, same stvorile situaciju u kojoj su mnoge zemlje izabrale put zaštite suvereniteta, ravnopravnog dijaloga i međusobne saradnje“, poručio je Volodin.
U Sankt Peterburgu počinje jubilarni 10. Parlamentarni forum BRIKS u okviru kojeg je planirano da se razgovara o predlozima i inicijativama koje treba da pomognu u poboljšanju kvaliteta života građana zemalja BRIKS-a.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala