- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Orban otkrio kada su mogući novi mirovni pregovori Rusije i Ukrajine

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban smatra da će sledeća dva meseca ukrajinskog sukoba biti „dramatičnija, nego ikada“, piše španski list „Pais“, pozivajući se na izveštaje koje je Orban uputio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i liderima zemalja EU nakon poseta Moskvi, Kijevu i Pekingu.

Istovremeno, u Orbanovim izveštajima se tvrdi da Moskva i Peking pretpostavljaju da će novi mirovni pregovori Rusije i Ukrajine početi još pre kraja tekuće godine, proizlazi iz članka.

Prema informacijama lista, Orban je apelovao na EU da uredi odnose sa Kinom kako bi se pripremila za budući mirovni dijalog.
Premijer Mađarske je izjavio da Peking vidi sebe kao „iskrenog posrednika“.

„Predsednik Si Đinping vidi politiku Kine kao politiku mira, dok je istovremeno politika Sjedinjenih Američkih Država i Evrope – politika rata, u kojoj Evropa automatski prati američku politiku“, navodi se u izveštaju mađarskog zvaničnika o njegovoj poseti Pekingu.

Prethodno je nemačka agencija DPA objavila da je Orban u svom izveštaju poručio evropskim kolegama da, sudeći po njegovim razgovorima sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom, sada je prava šansa za primirje i početak mirovnih pregovora.
Orban i njegova delegacija stigli su u Moskvu 5. jula i sastali se sa Putinom. Orban je posetu Moskvi nazvao narednom etapom mirovne misije, čija je prva etapa bila putovanje u Kijev 2. jula. Mađarski premijer je rekao da uskoro namerava da održi nekoliko „slično neočekivanih“ sastanaka. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto savetovao je evropske političare da „vežu pojaseve“ za naredne Orbanove korake u okviru „mirovne misije“. Orban je nakon Moskve posetio Peking, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Iz Kine je otišao u Vašington.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
RUSIJA
Orban: Teško je zamisliti da se Rusija može pobediti
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala