- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji o samitu NATO: Spolja tvrd – iznutra krhak

© AP Photo / Jacquelyn MartinSamit NATO
Samit NATO - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
Pratite nas
Ovogodišnji samit NATO-a, koji je počeo u utorak, spolja je tvrd, ali iznutra krhak – napor zapadnih lidera da deluju snažno i ujedinjeno zasenjen je unutrašnjim podelama , piše list „Global tajms“.

„Dok su se američki i zapadni lideri okupili u Vašingtonu u utorak da obeleže 75. godišnjicu NATO-a, njihovi napori da pokažu 'snagu' i 'jedinstvo' zasenjeni su rastućim unutrašnjim nesuglasicama oko globalnih pitanja, poteškoćama u podršci Ukrajini i neizvesnošću oko predstojećih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i rastom desničarskih radikalnih osećanja. Sve ovo navodi analitičare da na ovogodišnji samit NATO-a gledaju kao na spolja tvrd, ali iznutra krhak“, navodi se u članku.

Prema medijskom pisanju, nedavna pompa oko „kineske pretnje“ u zapadnim medijima uoči trodnevnog samita NATO-a i optužbe da Kina podržava Rusiju, „još jednom ukazuju na namere SAD i NATO-a da prošire svoj uticaj u azijsko-pacifički region radi geopolitičkog benefita“.
U materijalu se navodi da to govori o činjenici da je NATO „stvoren kao vojno oruđe za jačanje hegemonije SAD, što, po rečima kritičara, samo pogoršava globalnu nestabilnost i nesuglasice“.
„Samit NATO-a ima za cilj da demonstrira 'jedinstvo' i 'zajedničke interese' spolja, ali unutar zemalja članica raste zabrinutost“, rekao je profesor na Akademiji za regionalno i globalno upravljanje na Univerzitetu inostranih poslova u Pekingu Cuj Honđijan.
Ekspert smatra da su uspon ultra desničarskih snaga u Evropi, politički izazovi sa kojima se suočavaju Nemačka, Francuska i druge ključne evropske zemlje, kao i mogući povratak Donalda Trampa u Belu kuću, dodali neizvesnost unutar NATO-a za postizanje konsenzusa o ključnim pitanjima.
Drugi kineski stručnjak, Sun Čengao, ističe da su SAD i NATO „pojačale optužbe protiv Kine za navodnu podršku Rusiji, nastojeći da istaknu navodne veza između bezbednosti u Evropi i azijsko-tihookeanskog regiona“.
Samit NATO-a održava u Vašingtonu od 9. do 11. jula.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala