- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Za energetsku tranziciju neophodna podrška EU | Energija Sputnjika

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Solarni paneli
Solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Dosadašnja politika EU prema Zapadnom Balkanu nije dovela do ubrzanije energetske tranzicije. Prof. dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara za „Energiju Sputnjika“ kaže da Srbija i ostale zemlje regiona energetsku tranziciju mogu sprovesti samo ako dobiju finansijsku i drugu podršku kakvu je od Brisela, na primer, dobila Poljska.
Jer, pred zemljama Zapadnog Balkana je proces dekarbonizacije energetike, transporta i industrije – sa ciljem saniranja posledica sve ubrzanijih klimatskih promena i sve intenzivnijeg zagađenja životne sredine. Taj proces nameću nam bogate zemlje, koje su već poprilično odmakle na putu zelene energetske tranzicije.
Ističući da Srbiji za reforme u energetskom sektoru ne manjkaju stručni kadrovi, profesor Rajaković navodi da je to bila i tema nedavno održanog Međunarodnog savetovanja ENERGETIKA 2024. O tome se, kako kaže, razgovaralo na panelu koji je okupio dekane većine tehničkih fakulteta. A jedan od zaključaka je bio da se mora popraviti kvalitet osnovnoškolskog i obrazovanja u srednjim školama jer, nažalost, često dobijaju brucoše koji imaju propuste u ranijem obrazovanju.
Na savetovanju je konstatovano da poseban stimulans energetskoj tranziciji predstavlja i regionalna saradnja, ili kako bi se najkraće reklo „energetika ne voli granice“! Ali, ne kao do sada, preko trgovine emisiono intenzivnih energenata i proizvoda, već u pružanju novih energetskih usluga i primeni kompatibilnih rešenja u korišćenju OIE, povezivanju u najširem smislu. Elektroprivrede regiona aktivno rade. Ali, dekarbonizacija se ne tiče samo elektroprivreda, pa je potrebno otvoriti više prostora za rešavanje inženjerskih, ekonomskih i pravnih izazova ostalih grana privrede. Takva saradnja je, ističe Rajaković, potrebna i na regionalnom tržištu, u cilju jačanja zdrave konkurencije.
Na ovom stručnom skupu razgovaralo se i o eventualnoj mirnodopskoj primeni nuklearnih tehnologija u našoj zemlji u energetskom sektoru. Učesnici su se složili da, ako se struka u javnoj raspravi usaglasi i građani to demokratski odluče, takva primena treba da se oslanja na proverene konvencionalne nuklearne elektrane najnovije generacije i dobre prakse iz EU. Istaknuto je da ne treba još ići na male modularne reaktore, za koje se ni u svetu nema dovoljno praktičnih iskustava.
A profesor Rajaković za „Energiju Sputnjika“ kaže da je njegov stav da treba, pre svega razmotriti imamo li mogućnosti da sigurno snabdevanje zemlje električnom energijom obezbedimo kroz neke druge izvore, kako Srbija ne bi sutra zavisila od onoga ko nam isporučuje nuklerano gorivo. Prema njegovim rečima energetski stručnjaci su sesložili da se sva važna pitanja energetike ne rešavaju preko noći, već najpre javnom, stručnom raspravom, po mogućstvu konsenzusom a ako konsenzus nije moguć, onda demokratskim preglasavanjima.
Energija Sputnjika, 9.7.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala