- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U strahu su velike oči: NATO planira da formira još 50 brigada za „odbranu od Rusije“

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO vojnici
NATO vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
NATO-u će biti potrebno formiranje do 50 novih brigada za navodnu „zaštitu od Rusije“, prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovani vojni izvor.
Agencija navodi da će lideri NATO-a dobiti ažurirane informacije o planovima bloka na predstojećem samitu Alijanse u Vašingtonu.
„NATO-u će biti potrebno između 35 i 50 dodatnih brigada da bi u potpunosti sproveo nove planove za odbranu od napada iz Rusije“, prenosi Rojters i napominje da će brigadu činiti od tri do sedam hiljada vojnika.
Pored toga, Nemačka će morati da učetvorostruči svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane u okviru novih odbrambenih planova Alijanse, dodaje agencija.
Neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je Rojtersu da su vojni stratezi definisali „detaljne zahteve za trupe i oružje potrebno za odbranu Alijanse“.
„Protivvazdušna i protivraketna odbrana, oružje dugog dometa, logistika i kopnene snage sposobne da transportuju vojsku su među našim glavnim prioritetima“, dodao je predstavnik Alijanse.
NATO će verovatno postaviti veće ciljeve odbrambenog kapaciteta za svoje članice, naveo je on.
Podsetimo, samit NATO-a održaće se u Vašingtonu od 9. do 11. jula.
Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu objasnio da Moskva neće napasti zemlje NATO-a. Ruski lider je konstatovaoda zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala