- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Radujem se susretu sa mojim prijateljem Putinom“: Modi stiže u Rusiju prvi put nakon pet godina

© Sputnik / Alexei DruzhininPremijer Indije Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin
Premijer Indije Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Danas u rusku prestonicu stiže indijski premijer Narendra Modi. U pitanju je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon reizbora. Modi je pre odlaska u Moskvu poručio da se raduje susretu sa svojim prijateljem Vladimirom Putinom.
„Nestrpljivo iščekujem priliku razmatranja svih aspekata bilateralne saradnje sa mojim prijateljem predsednikom Vladimirom Putinom i podelim stavove o različitim regionalnim i globalnim pitanjima“, prenosi indijsko Ministarstvo spoljnih poslova Modijeve reči.
Premijer Indije dolazi na Putinov poziv u zvaničnu dvodnevnu posetu 8. i 9. jula. Prethodni put indijski premijer je posetio Rusiju u septembru 2019. godine, kada je učestvovao na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, a u Moskvi je bio 2015. godine.
Putin je putovao u Nju Delhi 2021. godine. Susreo se sa Modijem u septembru 2022. godine, na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu. Lideri redovno komuniciraju telefonom.
Rusija i Indija imaju ne samo bliske bilateralne odnose još od sovjetskih vremena, već i sarađuju na platformama kao što su BRIKS, ŠOS i G20. Indija u UN dosledno ne podržava antiruske rezolucije.
Nju Delhi je takođe zainteresovan za produbljivanje saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom. U toku su konsultacije o stvaranju zone slobodne trgovine.
Na predstojećim pregovorima će, kako je saopšteno u Kremlju, razgovarati o „perspektivama za dalji razvoj tradicionalno prijateljskih rusko-indijskih odnosa, kao i o aktuelnim pitanjima na međunarodnom i regionalnom dnevnom redu“.
Pregovori će se voditi u proširenom i užem formatu.

Spekulacije u pogledu agende

Očigledno, i Zapad pridaje veliki značaj ovoj poseti.
Zapadne zemlje pomno prate šta se dešava u Moskvi. Prema indijskim izvorima Blumberga, Putin i Modi će se dotaknuti i saradnje u vojno-industrijskom kompleksu.
Prema pisanju Rojtersa, očekuje se da će Indija, koja je povećala kupovinu ruske nafte, „tražiti popust veći od sadašnjeg od 3-3,5 dolara po barelu“.
„Moskva je ove godine preuzela predsedavanje BRIKS-om, što je omogućilo Putinu da se suprotstavi rastućoj zapadnoj izolaciji i pozicionira se kao ključni igrač na široj diplomatskoj sceni“, navodi Si-En-En.
U isto vreme, Blumberg otvoreno priznaje: „Sastanak u Moskvi sa premijerom Indije je diplomatska pobeda Putina“.
Kako pišu mediji, očekuje se da će indijski premijer Narendra Modi tokom posete Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o razvoju mehanizama za brzi transfer novca između dve zemlje i korišćenje nacionalnih bankovnih kartica.
Kako navode mediji, obe strane nastoje da postignu napredak u razvoju bilateralnog investicionog sporazuma; Trenutno se prave planovi za povećanje izvoza iz Indije u Rusiju u sektorima kao što su poljoprivreda, farmacija i usluge. Očekuje se i veliki podsticaj za proširenje indijskog prisustva na ruskom Dalekom istoku, koji je bogat energetskim resursima i mineralima, koristeći rutu Čenaj-Vladivostok.
Indijski premijer Narendra Modi - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
RUSIJA
U Moskvu dolazi indijski lider - Zapad s ljubomorom prati događaj
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala