- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena biljka koja može da preživi ekstremne uslove čak i na Marsu

CC0 / rawpixel.com / Mahovina, ilustracija
Mahovina, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Mahovina koja raste u nekoliko regiona sveta, zahvaljujući istraživanjima kineskih naučnika, mogla bi da probudi novu nadu u kolonizaciju Crvene planete.
Kineski naučnici otkrili su u Sinđangu veoma otpornu pustinjsku mahovinu, Syntrichia caninervis, koja bi mogla da podrži buduće kolonije na Marsu, pokazuje studija Kineske akademije nauka. Objavljeno u časopisu „The Innovation“, istraživanje otkriva da ova mahovina može da izdrži uslove slične onima na Marsu, kao što su ekstremna suša, ultra-niske temperature i zračenje.
Mahovina bi mogla biti ključna za razvoj i održavanje ekosistema na Marsu pomažući u proizvodnji kiseonika, sekvestraciji ugljenika i plodnosti zemljišta.
„To može pomoći u pokretanju atmosferskih, geoloških i ekoloških procesa neophodnih za druge više biljke i životinje, istovremeno olakšavajući stvaranje novih životnih sredina pogodnih za dugoročno naseljavanje ljudi“, piše u studiji objavljenoj 1. jula.
Syntrichia caninervis može da obnovi svoje fotosintetske i fiziološke aktivnosti u roku od nekoliko sekundi nakon rehidracije, čak i nakon što izgubi više od 98% sadržaja vode u ćeliji. Pored toga, biljka može da preživi ultra-niske temperature i da se regeneriše nakon što se pet godina čuva na minus 80 stepeni Celzijusa ili mesec dana u tečnom azotu.
Ova vrsta mahovine se ne nalazi samo u Sinđangu, već i na Tibetu, u kalifornijskoj pustinji, na Bliskom istoku i u polarnim regionima.
Kina i Sjedinjene Države pojačavaju svoje napore u istraživanju svemira. Predstojeće kineske misije uključuju sondu za asteroid „Tianven-2“ sledeće godine i „Tianven-3“ do 2030. za vraćanje uzoraka sa Marsa. Kina je takođe nedavno preuzela uzorke sa udaljenije strane Meseca.
U međuvremenu NASA ima 20-godišnji plan da istraži Mars kako bi utvrdila da li je na ovoj planeti održiv ljudski život, preneo je Rojters.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala